Otojen hamstring tendon grefti ile anatomik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu orta dönem sonuçlarımız
The mid term results of anatomic arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction using autogeneous harmstring tendon graft
  1. Tez No: 460035
  2. Yazar: OZAN TURHAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYA OKAN KARADUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön Çapraz Bağ, Otojen Hamstring, Anatomik, Anterior Cruciate Ligament, Autogeneous Harmstring Graft, Anatomic
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Ön çapraz bağ yaralanmaları, bağın kendi iyileşme potansiyelinin düşük olması nedeniyle ortopedistlerin sıkça karşılaştığı tedavi sürecinin uzun zaman aldığı en önemli spor yaralanmalarının başında gelir. Çalışmamızda, kliniğimizde cerrahi olarak tedavi edilmiş ön çapraz bağ yaralanması olan olgularda, Otojen Hamstring Tendonlar kullanılarak Anatomik Ön çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu Orta Dönem Sonuçlarını güncel literatür eşliğinde değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2013 – Haziran 2016 tarihleri arasında ön çapraz bağ rüptürü nedeniyle kliniğimizde cerrahi olarak tedavi edilen hastalar telefonla aranarak hastaneye davet edildi. Davetimizi kabul eden hastalarımıza çalışma hakkında bilgi verilerek yazılı onamları alındı, kabul edenlerin; fizik muayeneleri, grafi kontrolleri ve ölçümleri yapılarak 64 hasta çalışmaya dahil edildi. BULGULAR: Hastalarımızın 55' i erkek, 9' u bayandı. Hastaların yaş ortalaması 29,3 ± 8,12 (14-47) idi. Ortalama takip süremiz 14,47 ± 7,44 (6-36) aydır. Hastalarımızın ameliyat öncesi yapılan değerlendirmelerinde Lysholm Skorlaması ortalama 40,58 olarak saptandı. Operasyon sonrası yapılan son kontrol muayenesinde Lysholm Skoru ortalama 89,19 olarak saptandı. Lysholm Skorlamasına göre operasyon sonrası yapılan son kontrol muayenesinde 21 hasta mükemmel, 32 hasta iyi ve 7 hasta orta grupta yer aldı. Hastalarımızın İnternational Knee Documentation Committee (IKDC) diz bağları değerlendirme sistemine göre ameliyat öncesi 3 hasta B, 18 hasta C ve 43 hasta D olarak saptandı. Ameliyat sonrası yapılan son kontrol muayenesinde 41 hasta A, 21 hasta B ve 2 hasta C grubuna dahil edildi. Cincinatti Skorlama sistemine göre ameliyat öncesi skor ortalama 14,86 iken ameliyat sonrası 6. ayda bu değer 26,67 olarak saptandı. SONUÇ: Biz bu çalışmamızın sonucunda ön çapraz bağın otojen hamstring greft kullanarak anatomisine en uygun olacak şekilde tamir edilmesi ile fonksiyonel ve radyolojik olarak başarılı neticeler alındığını düşünmekteyiz. Ayrıca dört katlı otojen hamstring otogreftinin ön çapraz bağı en çok taklit edebilen ve güçlü olması sebebiyle erken rehabilitasyona izin vermesi avantaj olarak nitelendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Anterior cruciate ligament injuries are one of the most common sports injuries that orthopaedic surgeons frequently deal with the treatment process for a long time because of the ligament has a low potential for self -healing, In this study, we aimed to evaluate the mid-term results anatomic reconstruction of the Anterior Cruciate Ligament using autogenous hamstring tendon grafts in our clinic with the help of current literature. Material and methods: The surgically treated patients in our clinic between January 2013 and June 2016 who had acl rupture were called and invited to hospital by telephone. Patients who had accepted our invitation were informed about the study and received their written approval; the physical examinations and radiographic measuremets of the 64 patients who had included in the study we evaluated. Results: 55 patients were male and 9 patients were female. Average age of patient's was 29,3 ± 8,12 (14-47). Average follow up period was14,47± 7,44 ( 6-36 ) mounth.Average Lysholm score was 40.58 in preoperative evaluation of our patients. Average Lysholm score was 95.3 (68-100) in the last postoperative control examination. According to the Lysholm scoring system; 25 of the patients were in the 'perfect' group; 32 of them in the 'good' group and 7 of them in the 'mild' group; in the last follow up examination. In preoperative period 3 of the patients described as group B, 18 of the patients described as group C, 43 of the patients described as group D; in the postoperative mid term examination; 41 of the patients included in group A, 21 of the patients included in group B, 2 of the patients included in group C according to international knee documentation committee (IKDC) knee ligaments evoluation system. The average score was 14.46 preoperatively and 26.67 postoperatively according to Cincinatti evaluation system. Conclusion: As a result; we think using autogeneous hamstring tendon in anatomic reconstruction of ACL has better results clinically and radiographically. Also, in comparison with other grafts the four strand hamstring autograft is must powerfull and similar to original anterior cruciate ligament and it allows early rehabilitation