Çocukluk çağı Henoch Schönlein purpurasında böbrek tutulumu ve prognoza etkili faktörler
- Tez No: 248919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ TABEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Henoch Schönlein purpurası, böbrek tutulumu, prognostik faktörler, Henoch-Schonlein purpura, renal involvement, prognostic factors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmamızda kliniğimizde HSP tanısı ile en az altı ay süreyle izlenmiş hastalar incelendi, böbrek tutulumu ve prognoza etkili faktörlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı.Materyal ve Metot: Çalışmamızda; Henoch-Schönlein purpurası tanısı almış 107 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, sistem tutulumları, laboratuvar bulguları ve böbrek tutulumu üzerine etkili prognostik faktörler araştırıldı.Bulgular: Henoch-Schönlein purpuralı hastaların 6 aylık takibi sırasında %26,16 oranında böbrek tutulumu geliştiği tespit edildi. Böbrek tutulumu; mikroskopik hematüri %64,28, makroskopik hematüri %3,57, persistan hafif (non-nefrotik düzeyde) proteinüri+hematüri %7,14, nefritik sendrom %3,57 oranında gözlendi. Tek başına nefrotik sendrom hiçbir hastada gözlenmedi. Mikst nefritik/nefrotik sendrom %21,42 oranında tespit edildi. Böbrek tutulumu görülen grupta ortalama yaş, böbrek tutulumu olmayan gruba göre daha yüksekti. Böbrek tutulumu olan grupta, skrotal tutulum sıklığı, böbrek tutulumu olmayan gruptaki skrotal tutuluma göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0,017). Böbrek tutulumu olan hastaların IgA düzeyleri, böbrek tutulumu olmayan hastalara göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,037). Böbrek tutulumu olan hastaların C3 düzeyleri, böbrek tutulumu olmayan hastalara göre istatistiksel anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,04). On ve on yaşın üzerinde böbrek biyopsisi yapılma oranı istatistiksel anlamlı olarak daha fazla bulundu (p=0,004). Böbrek tutulumu olan 28 hastanın en az 6 aylık izlemlerinde son dönem böbrek yetmezliği saptanmadı. HSP'li hastalarda izlemde böbrek tutulumu gelişme olasılığı 10 ve 10 yaşından büyük çocuklarda istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,0001). Böbrek tutulumu gelişimi ile erken steroid tedavisi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05).Sonuç: HSP çocuklarda genellikle kendini sınırlayan bir hastalık olsa da; olguların küçük bir kısmında hayatı tehdit edici komplikasyonlara, uzun ve ciddi tedavi gereksinimlerine, morbidite hatta mortaliteye yol açabilmektedir. HSP'de uzun dönem prognozu belirleyen en önemli faktör böbrek tutulumudur. Bu nedenle hastaların böbrek tutulumu açısından yakın ve uzun süreli izlemi gerekmektedir. Çalışmamıza göre; 10 yaşından büyük olmak, IgA yüksekliği, C3 düşüklüğü, skrotal tutulum böbrek tutulumu için risk faktörleridir. Erken steroid kullanımı böbrek tutulumu üzerine etkili bulunmamıştır. Çalışmamızda elde ettiğimiz verilerin daha geniş hasta serilerinde ve uzun süreli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, the patients who had been diagnosed with HSP before and followed for 6 months were observed in our clinic. Our purpose was to evaluate renal involvement and factors on prognosis retrospectively.Materials and Methods: In our study:107 cases who diagnosed with HSP was evaluated retrospectively. Demographic properties of patients, systemic effects of disease, laboratory findings and prognosis factors on renal involvement are investigated.Findings: During 6 months following of cases with HSP we found that renal involvement developped in %26,16. In renal involment we saw that microscopic hematuria was%64,28, macroscopic hematuria was 3,57,persistant mild (non-nephrotic) hematuria+proteinuria was %7,14, nephritic syndrome was %3,57. We did not see nephrotic syndrome in any case alone. Both nephritic and nephritic syndrome were %21,42.The mean age the group who had renal involmant was higher than the group who didnt have renal involvement. We saw that scrotal involvement (p=0.017) was more disease. frequent and also IgA levels were higher(p=0.037) in cases who had renal involvement and that was meaningful statically. C3 levels of cases with renal involvement were lower (p=0.04) and that was meaningful statistically. Needing of renal biopsy in ages 10 and above was higher statistically (p=0.004).During at least 6 months followings of patients who had renal involvement we did not determined any end-stage renal insufficiency. It was observed that the risk of development of renal disease in 10 and above ages was high and that was statically meaningful (p=0,0001).There was not a correlation between early steroid therapy and developing renal involvement (p>0.05).Result: Athough HSP is usually a self-limiting disease in children, sometimes it causes life threatening complications, long time and serious cure necessities, morbidities and even mortalities in children. The main factor effecting the long term prognosis is renal involvement. For that reason, patients need following closely and long period for renalAccording to our study being 10 years old and older, high IgA levels, low C3 levels, scrotal involvement are risk factors for renal involvement. We found that early steroid therapy has no effect for renal disease.