Ankilozan spondilitli hastalarda natriüretik peptid seviyeleri ve oksidatif stresle ilişkisi
Natriuretic peptide levels and the correlation of oxidative stress in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 248942
  2. Yazar: ESRA SONBAHAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Natriüretik Peptid, Oksidatif Stres, BASDAI, Ankylosing Spondylitis, Natriuretic Peptide, Oxidative Stress, BASDAI
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ankilozan spondilitli (AS) hastalarda serum natriüretik peptidlerinin rolünü ve natriüretik peptid düzeyleri ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Haziran 2009? Ocak 2010 tarihleri arasında, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran 45 AS tanılı hasta ve kontrol grubu olarak 20 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Bath AS Hastalık Aktivite İndeksine (BASDAI) göre hastalar aktif ve inaktif olarak iki gruba ayrıldı. Vücut kitle indeksleri (VKİ), Bath AS fonksiyonel indeksleri (BASFI), kısa form-36 (SF-36) ile eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve C-reaktif protein (CRP) düzeyi gibi akut faz reaktanları değerlendirildi. Natriüretik peptid (NP) ailesinden; proatrial natiüreik peptid (proANP), brain natriüretik peptid (BNP), N Terminal proC tip natriüretik peptid (NTproCNP) ile neopterin, lipid hidro peroksit (LHP), myeloperoksidaz (MPO), total oksidan kapasite (TOK), total anti oksidan kapasite (TAOK) serum seviyeleri ve tümör nekrozis faktör alfa (TNF-?) profili, ileri oksidasyon protein ürünleri (AOPP) ve tiyol düzeyleri çalışıldı. Aktif ve inaktif grubun sonuçları yaş, cinsiyet ve VKİ değerleri benzer olan 20 sağlıklı kontrolle karşılaştırıldı.Bulgular: AS'li hastalarla sağlıklı kontroller arasında neopterin, TNF-?, TOK, TAOK, proANP ve NTproCNP konsantrasyonlarında anlamlı bir farklılık saptanmadı. AS hastalarında ESH, CRP, AOPP, MPO, LHP ve BNP düzeylerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yükseklik, tiyol ve albümin seviyelerinde ise düşüklük saptandı. Aktif grup, inaktif grup ve kontrol grubunun akut faz reaktanları karşılaştırıldığında; ESH ve CRP düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcutken, aktifken remisyona giren hastaların; aktif ve remisyon durumları arasında ESH ve CRP değerleri açısından fark yoktu. Aktif grubun serum AOOP ve MPO seviyeleri; inaktif grup ve kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek iken, inaktif grup ile kontrol grubu arasında fark saptanmadı. Aktif ve inaktif grubun serum LHP ve tiyol seviyeleri kontrol grubundan anlamlı şekilde farklılık gösterdi. Aktifken remisyona giren hastaların NTproCNP, AOPP ve LHP seviyelerinde anlamlı azalma saptanırken, tiyol ve albümin seviyelerinde anlamlı artış saptandı. Total hasta grubunda serum AOPP seviyelerinin; BASDAI, BASFI, CRP ve ESH düzeyleri ile, serum proANP seviyelerinin; neopterin düzeyleri ile, NTproCNP seviyelerinin; TOK ve LHP düzeyleri ile anlamlı şekilde pozitif korelasyon gösterdiği tespit edildi. Total hasta grubunda olduğu gibi tüm subgruplarda da serum NTproCNP seviyeleri, LHP düzeyleri ile anlamlı şekilde korele bulundu. Aktif grupta serum proANP seviyelerinin; BASDAI skoru ve neopterin düzeyleri ile, serum BNP seviyelerinin; MPO ve TOK düzeyleri ile anlamlı şekilde pozitif korelasyonu olduğu tespit edildi. İnaktif grupta serum NTproCNP seviyelerinin, TOK düzeyleri ile anlamlı şekilde pozitif korelasyonu olduğu tespit edildi. Remisyon grubunda serum proANP seviyelerinin MPO ve neopterin düzeyleri ile, serum BNP seviyelerinin AOPP, MPO ve neopterin düzeyleri ile anlamlı şekilde pozitif korelasyonu olduğu tespit edildi.Sonuç: Bu çalışma AS'li hastalarda serum proANP ve AOPP seviyelerinin hastalığın klinik aktivitesini yansıtabileceğini ve hastaları izlemede yardımcı olabileceğini gösterdi. AS'li hastalarda MPO aktivitesinin yüksek tespit edilmesi, bu hastalarda aktif nötrofiller tarafından üretilen aşırı serbest oksijen radikallerinin patogenezde rolü olduğunu düşündürdü. Ayrıca AS'li hastalarda AOPP ve LHP seviyelerinin yüksek tespit edilmesi; bu hastalarda protein ve lipid oksidasyonunun hastalık patogenezine katkıda bulunabileceğine işaret etti. NP'lerle oksidatif stres arasında ilişki olduğu ve NP'lerin de AS patogenezinde önemli bir rol oynayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the present study is assessing the role of serum levels of natriuretic peptides and the correlation of oxidative stress in patients with ankylosing spondylitisPatients and Methods: This study has been carried out in Erciyes University Medical Faculty Physical Medicine and Rehabilitation Department, between June 2009 and January 2010 on patients with ankylosing spondylitis (AS). Fortyfive patients with AS and twenty healthy controls were enrolled. According to Bath AS Activity Index (BASDAI), patients were divided into two groups as active and inactive. Their body mass index (BMI), Bath AS Functional Index (BASFI), Short Form-36 (SF-36) and acut phase reactants such as erithrocyte sedimentation rate (ESR) and C-reactive protein (CRP) levels were assessed. Serum levels of pro atrial natriuretic peptide (proANP), brain natriuretic peptide (BNP), N terminal pro C type natriuretic peptide (NTproCNP) who were from natriuretic peptide (NP) family and myeloperoxidase (MPO) activity, serum levels of total lipid hydroperoxides (LHP), neopterin, total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAOS), tumour necrosis factor alpha (TNF-?), advanced oxidation protein products (AOPP) and thiol levels were assayed.Results: The results of total patient, active and inactive groups were compared with those from age, gender and body mass index (BMI) matched 20 healthy controls. There was no significant difference in neopterin, TNF-?, TOS, TAOS, proANP and NTproCNP concentration between patients with AS and healthy controls. ESR, CRP, AOPP, MPO, LHP and BNP levels were significantly higher in patients with AS than in controls. Thiol, albumin levels were significantly lower in patients with AS than in controls. There was statistically significant difference between acut phase response markers, ESR and CRP levels of active group and inactive group. However, there was no statistically significant difference between acut phase response markers, ESR and CRP levels of active patients and their remission status. AOPP and MPO levels were significantly higher in active group than in inactive group and control group. However, there was no difference in AOPP and MPO concentration between inactive group and control group. LHP and thiol levels were statistically significant different in active and inactive group than in control group. NTproCNP, AOPP and LHP levels were significantly higher in patients who were active status than in remission status. Thiol, albumin levels were significantly lower in patients who were active status than in remission status. Serum AOPP levels correlated with BASDAI and BASFI scores, CRP and ESR levels in patients with AS. Serum proANP levels correlated with neopterin and NTproCNP levels correlated with TOS and LHP levels in patients with AS. As total patient group; in the other subgrups NTproCNP levels correlated with LHP levels. Serum proANP levels; correlated with BASDAI scores and neopterin levels and also BNP levels; correlated with MPO ve TOS levels in active group. Serum NTproCNP levels; correlated with TOS levels in inactive group. Serum proANP levels; correlated with MPO and neopterin levels and also serum BNP levels; correlated with AOPP, MPO and neopterin levels in remission group.Conclusions: These results indicate that serum AOPP and proANP levels may reflect clinical activity of disease and may be helpful for monitoring patients with AS. The higher levels of MPO activity showed us enhanced production of ROS by activated neutrophils play a role in the pathogenesis of AS patients. Also higher levels of AOPP and LHP showed that protein oxidation and lipid oxidation was related to the pathogenesis of AS pathogenesis. It is thought that NPs related to the oxidative stres in patients with AS and may play an important role of the pathogenesis.