Isparta ve çevresinde yaşayan 44-61 yaş grubu Türk kadınlarında menopoz, yaş ve yaşam biçimi unsurlarının serum vitamin B12 ve folik asit değerleri ile ilişkisi
We investigated the influence of menopause, age and lifestyle on serum vitamin B12 and folic acid levels in 44 ? 61 year old Turkish women residing in the Isparta area
  1. Tez No: 249012
  2. Yazar: SEFA KIZTANIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP DİLEK AYDIN, YRD. DOÇ. DR. EMİNE GÜÇHAN ALANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, vitamin B12, folik asit, yaş, yaşam biçimi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Isparta ve çevresinde yaşayan 44-61 yaş grubu Türk kadınlarda menopoz, yaşve yaşam biçimi unsurlarının serum vitamin B12 ve folik asit değerleri ile ilişkisiincelendi. Başlangıçta çalışmaya alınan 1106 kadının, kriterleri karşılayan 1063'ü folikasit, 1003'ü vitamin B12 çalışma grubuna alındı. Analizler folik asit (n=1063) vevitamin B12 (n=1003) için ayrı ayrı yapıldı.Vitamin B12 çalışma grubunda ÇDA'de serum vitamin B12 seviyesi ileistatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişkili bulunan faktörler; aylık gelir, yaşam boyuperoral vitamin preperatı kullanımı, H. pylori seropozitifliği, şubat, temmuz, ağustos veeylül aylarında tetkik yapılması, yaşam boyu kümülatif alkol tüketimi ve yaşam boyuhaftalık balık tüketimi iken; istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişkili bulunan faktörlereğitim durumu, mart ayında tetkik yapılması, son bir ayda sigara kullanımı ve yaşamboyu haftalık meyve tüketimi idi.Bu ilişkilerden H. pylori seropozitifliğinin etkisi beklenmedik yönde olmaklabirlikte kümülatif alkol, balık ve sigara tüketiminin vitamin B12 seviyesi ile ilişkisiliteratürdeki bazı çalışmalarla uyumluydu.Folik asit çalışma grubunda ÇDA'de serum folik asit seviyesi ile istatistikselolarak anlamlı pozitif ilişkili bulunan faktörler; menopoza girmiş olmak, nisan, ağustosve eylül ayında tetkik yapılması, son bir yıl içinde haftalık meyve-sebze ve bulgurtüketimi iken; istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişkili bulunan faktörler H. pylorininseropozitifliği, ocak ayında tetkik yapılması, son bir yıl içinde haftalık asma yaprağıtüketimi, son bir yıl içinde haftalık şeker tüketimi ve son bir yıl içinde haftalık kahvetüketimi idi.Bu çalışmada menopoza girmiş olmak, bulgur tüketimi ve asma yaprağıtüketimi ile folik asit seviyesi arasındaki ilişki ilk defa ortaya konmuştur. Bunun dışındason bir yıl içinde meyve-sebze, bulgur, şeker, kahve tüketimi ile serum folik asitseviyesi arasındaki ilişki literatürdeki bazı çalışmalarla uyumludur. Çalışmamızda folikasitte saptanan mevsimsel varyasyon bazı çalışmalarda bildirilen varyasyona benzergörünmekteydi.
Özet (Çeviri)
We investigated the influence of menopause, age and lifestyle on serumvitamin B12 and folic acid levels in 44 ? 61 year old Turkish women residing in theIsparta area. Out of 1106 women, n=1063 and n=1003 who met the study inclusioncriteria were included in the analysis for folic acid and vitamin B12 respectively.Factors that were independently and positively associated with vitamin B12levels were current monthly income; cumulative use of oral vitamins (months); H.pyloriseropositivity; blood draw during February, July, August and September; cumulativeuse of alcohol and lifelong consumption of fish. Factors that were independently andnegatively associated with vitamin B12 levels were level of education, blood drawduring March, current smoking and lifelong consumption of fruit.The positive effect of H.pylori seropositivity on serum vitamin B12 wasunexpected and contradictory to the literature, whereas other findings were to a greatextent in line with the literature.In the folic acid study, factors that were independently and positivelyassociated with folic acid levels were postmenopausal status; blood draw in April,August and September; weekly consumption of fruit-vegetables and bulgur in the pastyear. Factors that were independently and negatively associated with folic acid wereH.pylori seropositivity, blood draw in January, weekly consumption of grape leaves,sugars and coffee in the past year.Although an association between menopause, consumption of grape leaves,bulgur and folic acid levels had not been reported before, most other findings includingseasonal variation of folic acid levels are supported by previous literature.Key works: Menopause, vitamin B 12, folic acid, age, lifestyle.