Lise öğretmenlerinin etik liderlik ve sosyal adalet algıları arasındaki ilişki (İstanbul Avrupa Yakası örneği)
The relation between the ethical leadership and the social justice perception of high school teachers (İstanbul European Side model)
  1. Tez No: 249056
  2. Yazar: MUHARREM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Sosyal Adalet, Ethical Leadership, Social Justice
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Araştırmada lise öğretmenlerinin etik liderlik ile sosyal adalet algıları arasındaki ilişki incelendi. İlişkisel tarama modellerinden ?karşılaştırma? türünde bir çalışmadır. Bu amaçla 84 maddeden oluşan Turhan (2007)tarafından geliştirilen ?Etik Liderlik Davranışları ve Sosyal Adalet Algısı ölçeği? kullanılmıştır.İstanbul'un Avrupa yakasındaki 30 lisede 250 öğretmenden anket yoluyla veri toplandı. Araştırmada yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t testi, ANOVA , post-hoc Scheffe (anlamlı farklar) testi ve Pearsons' korelasyon analizi kullanıldı. Tüm istatistiksel hesaplamalarda anlamlılık düzeyi 05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin, genel olarak etik liderlik algıları olumlu yöndedir. Demografik özelliklerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmalar bulunmuştur. Etik liderliğin tüm alt boyutları ile sosyal adaletin algılanması arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sosyal adalet algısını en çok etkileyen davranış yöneticilerin sosyal sorumluluk davranış biçimidir. Sosyal adalet algısını en az etkileyen davranış ise yöneticilerin etik okul kültürü ve iklimi oluşturma davranışıdır. Ancak genel olarak etik liderliğe ilişkin 7 davranış biçiminin de, öğretmenlerin okullarında sosyal adaleti algılama düzeylerine güçlü bir şekilde etki ettiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
At this study the relation between the ethic leadership and the equity perception of teachers has been analyzed. It is a ?Relative? work of relational scanning models. The ?Ethical Leadership Behaviors and Social justice Perception Scale? which was developed by Turhan (2007) and consists of 84 items was used.Data was collected from 250 teachers at 30 High schools via questionnaire method on the European side of Istanbul. At the study, percentage, frequency, arithmetical average, t test, Post-hoc Scheffe test, ANOVA and Pearson?s co-relation analysis were used. ?05? was accepted as the meaningfulness level for all statistical calculations.According to the results ethical leadership perceptions of the teachers are positive. There appeared statistical meaningful disparities on their demographic properties. A positive and meaningful relation was obtained between all the sub-dimensions of ethical leadership and perceiving social equity. Social responsibility behavior pattern of the directors effects social justice perception the most. And the directors? behavior of forming an ethic school culture and climate affects the social justice perception the least. But it can generally be said that the whole seven behavior patterns relating to the ethical leadership have a great effect on the teachers to perceive the social equity at their schools.