Meslek lisesi öğrencilerinin meslek seçimi yeterliliği ve meslek seçimini etkileyen faktörler
Occupational choice capability of students in vocational schools and factors affecting their occupational choice
  1. Tez No: 249055
  2. Yazar: FUAT VURUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek, Meslek Seçimi, Mesleki Gelişim Süreci, Mesleki Rehberlik, Occupation, Occupational Choice, Occupational Progress, Occupational Guidance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi meslek liselerinde, öğrencilerin meslek seçimi yeterliliğinin ne düzeyde olduğu ve meslek seçimini etkileyen faktörlerin neler olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Yine bu araştırmada meslek lisesi öğrencilerinin seçtikleri mesleklerinden memnuniyeti sorgulanmıştır.Bu araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2007?2008 eğitim-öğretim döneminde Kocaeli ili Gebze, Darıca, Çayırova, Dilovası ilçelerindeki meslek lisesi öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem, basit tesadüfî örnekleme yoluyla seçilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Meslek Seçimine Etki Eden Faktörler Anketi?, ?Meslekten Memnuniyet Anketi? ve ?Meslek Seçiminde Yeterlilik Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kuruskal Wallis H testi kullanılmıştır.Meslek seçiminde ailelerinin sosyo-ekonomik durumlarının etkili olduğunu kabul eden öğrenciler %41'dir. Meslek seçiminde ailelerin beklentisi ve öğrencilere yönelik düşüncelerinin etkili olduğunu kabul eden öğrenciler %59'dur. Meslek seçiminde arkadaşların ve çevrenin etkili olduğunu kabul eden öğrenciler %47dir. Ankete katılan öğrencilerin yaklaşık %80'i mesleklerini sevmektedirler. Ankete katılan öğrencilerin kendi meslek seçimi yeterliliklerini değerlendirmeleri 3 puan (katılıyorum) seviyesindedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to define the level of occupational choice capability, to understand which factors affect the occupational choice, and to define the satisfaction of students from their occupation.The model of this research is descriptive scanning. The research targeted at occupational school students in Gebze, Darıca, Çayırova, Dilovası during 2007-2008 education year. Subjects were identified through simple random sampling. In this study, ?The Personal Information Form?, ?The Questionnaire about Factors Affecting Occupational Choice? and ?The Scale of Occupational Choice Capability? were used as data collection tools. The Questionnaire and the Scale were developed by researcher. The collected data were analyzed through techniques such as percentage, frequency, mean, standard deviation, t-test, Kuruskal Wallis H, one-way ANOVA test to analyze the source of the variance.41% of students accepted the effect of family?s socio-economic state on the choice of occupation. 59% of students accepted the effect of family?s expectation. 47% of students accepted the effects of mate on their choice of occupation. Approximately 80% of students are pleased with their occupation . The students who took part in the questionnaire rated their capabilities of occupational choice as third degree.