Sınıf öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimleri ile sürekli kaygı düzeyleri arasındaki ilişki
Investigate the relationship between the reflevtive thinging tendency and anxiety level among class teachers
- Tez No: 249057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı Düşünme, Sürekli Kaygı, Reflective thinking, Anxiety level
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmayla, sınıf öğretmenlerini yansıtıcı düşünme eğilimi ile sürekli kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya çıkması amaçlanmıştır. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular ve Yorum ile Sonuç, Tartışma ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır.Tarama modelinin kullanıldığı araştırma, İstanbul ili Üsküdar ilçesinde resmi ve özel okullarda görev yapan 101 bayan 45 erkek öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada Yansıtıcı Düşünme Eğilimi Ölçeği ile Sürekli Kaygı Düzeyi Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada bağımsız grup t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova), Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis-H testi, Post Hoc LSD testi, Pearson Çarpım Moment korelasyon analizleri kullanılmış olup manidarlık 0.05 düzeyinde sınanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayarda SPSS for Windows ver: 15.0 yardımıyla istatistiksel teknikler kullanılarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır.Katılımcıların cinsiyet, yaş, branş, okul türü, kıdem, okul kıdemi, yayın takibi, mezuniyet özelliklerinin yansıtıcı düşünme ve sürekli kaygı düzeylerini ne şekilde etkilediği tespit edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, katılımcıların yansıtıcı düşünme eğilimleri alt boyutlarından en yüksek puanı ?sorgulayıcı ve etkileyici öğretim? alt boyutlarından alırken, en düşük puanı ise ?sürekli ve amaçlı düşünme? alt boyutundan aldıkları tespit edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre bayan öğretmenlerin erkek meslektaşlarına göre daha yüksek bir yansıtıcı düşünme eğilimi gösterdikleri belirlenirken, sınıf öğretmenlerinin de branş öğretmenlerine göre daha yüksek yansıtıcı düşünme eğiliminde olduğu görülmüştür.Ayrıca okul türü, kıdem, düzenli yayın takibinin de yansıtıcı düşünme eğilimi alt boyutlarının bazılarında anlamlı farklılık oluşturduğu bulunmuştur.Çalışmada kullanılan, öğretmenlere ait değişenlerin onların sürekli kaygı düzeyleri üzerinde etkili olmadığı görülmüştür.Araştırmanın yansıtıcı düşünme eğilimi ve sürekli kaygı arasındaki ilişki kısmında ise, sürekli kaygının, yansıtıcı düşünme eğiliminin ? Açık Fikirlilik?, ?Öğretim Sorumluluğu ve Bilimsellik?, ?Araştırmacılık? ve ?Öngörülü ve İçten Olma? alt boyutları ile anlamlı seviyede ters yönde ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the relationship between the reflective thinking tendency and anxiety level among class teachers. The study has the following parts: Introduction, literature review, research method, findings and results, discussion and recommendations.In the research ?scanning model? was used. 101 female and 45 male teachers teaching in both state and private schools in Üsküdar in İstanbul participated in the study by answering the questions in Reflective Thinking Scale and Anxiety Scale.The statistical analysis of the data was made by using the SPSS programme through Independent Samples T-test, One-Way Anova, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis-H, Post Hoc LSD, and Product Moment Correlation Coefficient tests. Expressiveness was tested on the 0,05 level.Effects of gender, age, branch, type of school, experience, following the publications, graduation characteristics on reflective thinking and anxiety level were determined in the study.According to the results of the study, participants got the highest point from ?questioning and effective teaching? and the lowest point from ?constant and intentional thinking? among the sub-dimensions of reflective thinking.Also, it is determined that female teachers have more tendency to think reflectively than male teachers and class teachers have more tendency to think reflectively than branch teachers.Some of the sub-dimensions of type of school, experience and following the publications have meaningful differences.It is found that variables of teachers have no effect on their anxiety levels.According to the results on the relationship between reflective thinking and anxiety level, there is a negative correlation between anxiety and reflective thinking in terms of ?open mindedness, responsibility of teaching and being scientific, inquisitiveness, being visionary and sincere?.