Mesleki eğitim veren teknik, endüstri meslek, anadolu meslek ve anadolu teknik liselerinde uygulanmakta olan MEGEP projesinin etkililiği hakkındaki öğretmen görüşlerinin belirlenmesi(İstanbul ili örneği)
Determination of teachers opinions about effectiveness of the MEGEP project that is being applied to industry professional, anatolian vocational and technical high schools that give technical vocational education
  1. Tez No: 249061
  2. Yazar: SAVAŞ UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Eğitim, Meslek Liseleri, MEGEP, Modüler Eğitim, Vocational Education, Vocational High Schools, MEGEP, Modular Training
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde kullandıkları teknoloji ve bu teknolojiyi uygulayıp geliştirecek insan kaynakları ölçüt olarak alınmaktadır. Gelişmiş ülkeler endüstriyel teknolojilerini geliştirirken bu teknolojileri uygulayacak insan gücünü de mesleki eğitim programları ile iş hayatına hazırlıyorlar. Gelişen teknolojilerinin hızına yetişemeyen nitelikli insan gücü açığında da gelişmekte olan ülkelerin insan gücünü transfer ederek bu açığı kapatma yoluna gittiklerini söyleyebiliriz. Bir ülkenin endüstrisini istikrarlı bir şekilde geliştirebilmesi ve sürdürülebilir rekabet gücü için, gerekli bilgi, beceri ve niteliklere sahip olan insan gücünü iyi yetiştiren mesleki teknik eğitime ihtiyaç vardır. Çünkü endüstriyel kalkınma ve teknolojik rekabet hedefleyen ülkelerde nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde, eğitim sistemi çok önemli bir görev üstlenmektedir. Mesleki teknik eğitim kurumlarına verilecek özel önem ülke endüstrisinin ihtiyaç duyacağı nitelikli eleman ihtiyacını sağlarken toplumunda ihtiyaç duyduğu medeni ve sosyal yanı güçlü meslek sahibi bireyleri sağlayacaktır.Bu araştırmada mesleki teknik eğitim kavramı, mesleki eğitimin önemi, mesleki eğitim modelleri, ülkemizde ve dünyada mesleki eğitim, mesleki ve teknik eğitime olan ihtiyaç incelenerek mesleki ve teknik eğitimde uygulanan MEGEP projesinin etkililiği hakkındaki öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. MEGEP projesi ile gönüllü katkı ve faaliyetleri hızla artan işletmelerin eğitim - istihdam ilişkisi araştırılmış, istihdam sorununa ne ölçüde çare olduğu, ekonomik ve sosyal faydayı da ne ölçüde gerçekleştirdiğinin cevapları aranmıştır. Ayrıca MEGEP'le eş zamanlı tanıştığımız modüler eğitimin sisteme katkı ve faydaları belirlenmeye çalışılmıştır. Literatür taraması sonucunda öğretmen ve yöneticilere yukarıda saydığımız araştırmalara yönelik anket soruları oluşturulmuş ve uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul İlinde eğitim öğretim veren ve ekli tabloda belirtilen meslek liseleri oluşturmaktadır. Uygulanan anketlerin SPSS programında istatistikleri çıkartılmış, ulaşılan bulgular ilgili bölümde belirtilmiş ve sonuç bölümünde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, when it comes to determine the development level of a country; technology in use and human resources using and developing that technology, are taken as criteria. Developed countries are preparing vocational programs to train manpower and to implement this technology. If any lack of skilled manpower occurs, they choose to transfer vocationally well educated people from other countries. In order to develop a stable industry and to create sustainable competitiveness, it is a must to establish well designed-programmed vocational education and schools. Because education system has a very important role to gain qualified manpower in the countries targeting industrial development and technological competitiveness. Special attention given to vocational technical education institutions, will provide not only qualified workers but also socially strong and well-employed individuals ensuring civil society.In this study, the concept of vocational technical education, the importance of vocational education, vocational training models, vocational education in our country and in the world, the need for vocational and technical education are examined, and it is aimed to determine teachers opinions about the effectiveness of MEGEP Project. The relation between education and employment in business (whose voluntary contributions and activities are rapidly increasing with MEGEP Project) has also been investigated and searched for the answers to the questions such as in what extent employment issue has solved, economic and social benefits have been realized. In addition, it has been tried to determine contributions and benefits of the modular training system simultaneously established with MEGEP.As a result of a literature survey, above-mentioned questions were created and implemented to teachers and administrators. Scope of the survey covers high schools specified in the attached table and providing vocational education in Istanbul.SPSS program used to obtain statistical data of the survey revealed, findings and conclusions are stated in the relevant section and interpreted.