Kaynaştırma eğitimine katılan ve katılmayan görme engelli ilköğretim öğrencilerinin benlik saygısının incelenmesi
Solid training and participation the mainstreaming non-disabled school students to see the investigation of the self-esteem
  1. Tez No: 249060
  2. Yazar: METİN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görme Engelli, Benlik, Kaynaştırma
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma, özel eğitim okullarına ve kaynaştırma eğitimine devam eden görme engelli ilköğretim öğrencilerinin benlik saygınlıklarını karşılaştırılması planlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 2008 yılında İstanbul ilinde özel eğitim okuluna ve kaynaştırma eğitimine devam eden olup bu öğrencilerden 121 tanesi görme engelliler okuluna devam eden 20 tanesi ise kaynaştırma eğitimine devam eden öğrencilerden oluşmaktadır. Örneklemi oluşturan öğrencilerin 70 tanesi erkek, 71 tanesi kız öğrencilerden oluşmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla Genel Bilgi Formu ve Piers-Harris Çocuklar için Benlik Kavramı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 15,0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen, istatiksel sonuçlarına gözde olma ve kaygı alt boyutuna göre öğrencilerin cinsiyetleri yönünden erkek çocuklarının lehine anlamlı bulunmuştur. Özel eğitim okulunda eğitime devam eden öğrenci grubunda ve toplamda alt boyutunda, 9 ve altı yaş grubundaki öğrencilerin diğer yaş grubundaki öğrencilere göre anlamlı çıkmıştır. Özel eğitim okullarına devam eden görme engelli öğrencilerin genel ve alt benlik kavramları düzeylerinin, kaynaştırma eğitimine devam eden, öğrenim gördüğü okul türüne göre farklılık görme engelliler okuluna devam eden öğrencilerin lehine gerçekleşmiştir. Doğuştan görme engelli olan öğrencilerin davranış alt boyutunda görme engelli öğrenciler lehine anlamlı bulunmuştur. Ailede başka özürlü var mı durumuna göre ise evinde zekâ ve okul alt boyutuna göre ise kirada oturan öğrencilerin lehine gerçekleşmiştir. Mutluluk Alt Boyutundan elde ettikleri puanların görme durumu değişkenine göre az gören grup lehine gerçekleşmiştir. Ancak özel eğitim okullarına ve kaynaştırma eğitimine devam eden görme engelli öğrencilerin genel benlik kavramlarının okula nasıl gittiği, kullandığı yazı türü, ne zaman görme engelli olduğuna, bilgisayar kullanma, kardeşi olup olmamamsı, annenin eğitimi, annenin çalışması, babanın çalışması, babanın eğitimi, şehirde bulunma durumu, görme oranına göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this research the visually impaired primary school students who study in special education scholls or the mainstreaming education schools were planned to compare their self esteem. The sample of this reaearch in Istanbul in 2008 consist of students who attend on special education schools or the mainstreaming education and that students are 121 of them study at blind school,20 of them study at mainstreaming education schools. The sample consisted of 70 male and 71 female students. In this research the General Information form and Piers- Harris Children?s Self Concept Scale were used to collect data. SPSS 15.0 package program was used for evaluating data. According to statistical results obtained from the research to be popular and axiety sub dimension in terms of gender was significant in favor of boy.Continuing education students in special education in school group and total size of sub, 9 and in the other groups of students in the age group of six students came significantly. Getting education in different school is an advantage for sight disabled students level comman and sub self esteem , who continue special education and mainstreaming education.Students who are visually impaired from birth in the behaviour of sub dimensions were significant in favor of visually impaired students. According to the benefit of the students who were living in rented .They obtained lower scores on Happiness Size according to the variable to see less in favor of the group has been realized.However comman self esteem of students who continue special education schools and mainstreaming education do not show noticeable diffrences on the way they go to school, the type they write , date they became sight-disablerd, use of computer, whether having siblings not , education level of mother and father , occupation of father and mother , residence in city and sight level .