Garanti markası olarak kalite sistemlerine uyumun otomotiv yan sanayi işletmelerinin performanslarında oluşturduğu farklılıklar (Bursa ilinde bir araştırma)
The effects of quality system accordance as a guarantee brand on performance differences of automotive supplier industries (A research in Bursa)
- Tez No: 249086
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Garanti Markaları, Kalite Yönetim Sistemi, Performans, Brand, Guarantee Brand, Quality Management System, Performance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
20 yüzyıldan itibaren, ülkeler arasındaki ticaret, ticari sınırları ortadan kaldırmakla beraber, rekabet şartlarını zorlaştırmıştır. Küresel rekabet arenasında, Pazar payını rakipleri karşısında korumak ve yeni pazarlara açılabilmek isteyen işletmeler, çeşitli stratejiler uygulamaktadırlar. Bunlardan en önemlileri marka ve kalite yönetim sistemlerine uyum olarak karşımıza çıkmaktadır.İnterbrand'in her yıl yapmış olduğu ?en değerli markalar? araştırmalarında, tüketici kitlesi ve yıllık satış cirolarına bakıldığında, tek bir markanın değerinin, dünyadaki birçok ülkenin toplam milli gelirinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu markalardan en yüksek gelir sağlayan işletmelerin, tüketicilerine sağladıkları güvenceler dikkat çekmektedir. Bu nedenle garanti markaları giderek önem kazanmıştır.Garanti markaları, marka sahibinin kontrolü altında birçok işletme tarafından o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşelerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan işaretlerdir. Garanti markaları, müşterilerine ürün veya hizmetin üretim usulleri ve kalitesinin belirli standartlara uygun olduğunun güvencesini verir. İşletmeler garanti markasının edinilmesi sürecinde, uyguladığı kalite yönetim sistemiyle de üretim kayıpları ve maliyetlerini minimize ederek, karlılığını artırır.Bu çalışmanın amacı garanti markalarının kullanım hakkına sahip olan işletmelerin performansı ile kullanım hakkına sahip olmayan işletmelerin performansı arasında farklılık olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu nedenle, Bursa ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren yan sanayiler üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Katılımcıların verdiği cevaplara göre; işletme performansları Tek Yönlü Varyans Analizi ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçları, marka yönetimine yatırım yapmayı hedefleyen yan sanayilere, fikir verebilmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Since 20th century, commerce between the countries which begins with internet network did not only abrogate commercial borders between the countries, it also make the rival business conditions difficult. In the global rival business area, the companies apply diffirent strategies for saving market share and joining new markets. Brand management and quality management system accordance is one of the important strategies.Interbrand?s the most valuable brands researchs every year say when looking at the consumer crew and annual sales turnover, only are brand?s value is upwards of the many countries national income. Assuarance which the companies elicits to their customers capture attention. In this case the guarantee brands became very important.Guarantee brands are fore ensuring the product processes, common specifications, geographical positions and the qualities. Guarantee brands give guarantee for procedure of production and quality confirmation for the customers. In the guarantee brands process, companies decrease the loss of production and the costs to redouble benefits.The purpose of this study is to determine the performance differences between companies which have the usage rights of guarantee brands and don?t have any usage rights. Consequently an overall survey for automotive supplier industry is made in Bursa. Performance of the companies assessed with One Way Anova by answers of participants. The evaluation results are important for the supplier industries which are planning to make investments for brand management.