Mütareke Dönemi yayın organlarından Zaman gazetesi
The Zaman Newspaper, one of the Armistice Time Publication Agencies
- Tez No: 249087
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM H. POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Zaman Gazetesi, Mütareke, Birinci Dünya Savaşı, The Zaman Newspaper, Armistice, 1st World War
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 733
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İstanbul'da yayımlanmaya başlayan Zaman gazetesi, ilk sayısını 4 Nisan 1918'de (22 Cemâziye'l-âhir 1336) neşrederek okuyucuyla buluşur. Mesul müdürlüğünü sırasıyla Mehmet Necati, Mehmet Fuat, Fuat Fazlı ve Cevat İbrahim'in yaptığı gazete günlük neşredilir. Toplam 480 sayı çıkabilen gazetenin son sayısı 10 Eylül 1919 (14 Zi'l-hicce 1337) tarihinde yayımlanır. Mondros Mütarekesi'nin imzalandığı devri de içine alan bu gazetenin tamamı tezimizin konusudur.?Mütareke Dönemi Türkiyesi?nin anlatıldığı ?Giriş? kısmından sonra çalışmamız üç ana bölüme ayrılır. Birinci bölüm ?Zaman'ı Tanıyalım (İnceleme)? başlığı altında verildi. Bu bölümde Zaman gazetesinin yayımlanma serüveni, kimlik bilgileri ve şekil özelliklerinin yanında gazetedeki edebî, kültürel ve fikrî faaliyetler de teferruatlıca ele alınmaya çalışıldı.İkinci bölüm ise ?Zaman'ın Tahlilî Fihristi? ana başlığı altında verilen iki kısımdan oluşur. Bu bölümde Zaman gazetesinde bulunan başyazıların ve imzalı yazıların hepsinin önce ?kronolojik? sonra da yazar isimleri esas alınarak -soyadını tespit edebildiklerimizin soyadına öncelik verilerek- ?alfabetik? bir dökümü yapıldı.Çalışmamızın üçüncü ve son bölümü ise ?Zaman'ın Aynasından Yansıyanlar (Seçilmiş Metinler)? ana başlığı altında verildi. Dönemin sosyal, siyasî, edebî, fikrî ve kültürel yaşamını yansıtan bu yazılar konularına göre sekiz ana başlık altında toplanarak Latin harflerine aktarıldı. Seçilen metinlerin aktarımı kendi konu başlıkları altında kronolojik olarak verildi.?Mütareke Dönemi Yayın Organlarından ?Zaman? Gazetesi? isimli tezimizde yukarda sıraladığımız bölümlerden sonra sırasıyla ?Dizin?, ?Sonuç?, ?Kaynakça? kısımları gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The Zaman newspaper, which started to be published in İstanbul through the end of the WW I, met with its readers by publishing 1st issue on the 4th of 1918 (22 Cemâziye?l-âhir 1336). The newspaper, of which general directors were successively Mehmet Necati, Mehmet Fuat, Fuat Fazlı and Cevat İbrahim, was published daily. The last issue of the newspaper which could have published 480 issues in total was published on the 10th of September, 1919 (14 Zi?l-hicce 1337). The whole of this newspaper which includes the Armistice of Moudros is the subject of my thesis.Our research is divided into three main sections after the section of ?Introduction? in which the armistice time Turkey is told. 1st section is told with the headline ?Let?s know the Zaman (Analysis)?. In this section, the Zaman newspaper?s not only getting published adventure, identification informations and image characteristics but also literal, cultural and notional activities in the newspaper were studied throughly.The second section is made up of two parts given with the headline of ?Analysis Index of the Zaman Newspaper?. In this section, documentation of all the editorail and signed articles found in the Zaman Newspaper was done. The articles given in the first part are ?chronologic? and the ones given in the second part are ?alphebatic? based on the writer names.The third and the last section of our research is given with the headline of ?Reflections on the mirror of the Zaman (Chosen texts)?. These texts which reflect social, political, literal, notional and cultural life of that period were classified under 8 headlines and translated to Latin alphabet. The chosen texts? telling was written chronologically under the headlines of their own topics.In our thesis called ?The Zaman Newspaper, one of the Armistice Time Publication Agencies?, after the sections given in order above, the sections of ?Concordence?, ?Conclusion? and ?Bibliography? follow successively.