6.sınıf sosyal bilgiler dersi demokrasinin serüveni ünitesinin öğretiminde drama ve işbirlikli öğretim yöntemlerinin öğrenci tutum ve başarısına etkisi
The effect of coopreative learning and drama method on student achievement in teaching the hisyory subjects that are in social studies course at sixth grade in elementary school
  1. Tez No: 249085
  2. Yazar: ÖZLEM GÜLDEN GÖNCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme, Drama Yöntemi, Sosyal Bilgiler, Yeniden Uyarlanmış Birleştirme, Cooperative Learning, Drama, Social Studies, History, Jigsaw
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim 6. sınıf Sosyal Bilgiler dersi demokrasi konularının öğretiminde, işbirlikli öğrenme ve drama yöntemi ile geleneksel öğrenme yönteminin öğrenci başarısı üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır.Araştırma, 2008?2009 öğretim yılının ikinci yarıyılında Kamışlı Fatih İlköğretim Okulu 6. sınıflarında okuyan toplam 46 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırma için 23'er kişiden oluşan deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur.Araştırmada deney grubuna işbirlikli öğrenme ve drama yönteminin Yeniden Uyarlanmış Birleştirme tekniği, kontrol grubuna ise geleneksel yöntem olan düz anlatım yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak başarı testi ve tutum ölçeği, ön test ve son test olmak üzere kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, son test puanları açısından deney grubundaki öğrenciler kontrol grubundaki öğrencilere göre daha başarılı olmuşlardır. Testin tümünden alınan ön test-son test puanları açısından gerek deney grubuna uygulan işbirlikli öğrenme yönteminin ve gerekse de kontrol grubuna uygulanan geleneksel yönteminin öğrenci başarısını arttırdığı, testin tümüne ait erişi ve son test puanları açısından deney grubundaki öğrencilerin daha başarılı olduğu görülmüştür.Bu çalışmadan elde edilen sonuçların ışığında genel bir değerlendirme yapılacak olursa Sosyal Bilgiler dersi demokrasi konularının öğretiminde işbirlikli öğrenme ve drama yönteminin öğrenci başarısını arttırma konusunda geleneksel öğrenme yöntemine göre daha etkili olduğu söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of cooperative learning and drama method and traditional method on student success in teaching history subjects of social studies course at sıxth grade in elementary school.The research has been conducted in Kamışlı Fatih Elementary School in 2008-2009 academic year and it has included 46 th grade students.For this study, experiment and control groups has been arranged including 23 studentsWhile arranging the groups, some criteria have been assessed. These belong to the Students In the research, ?Jigsaw ? technique of the cooperative learning and drama method has been applied to the experiment group and traditional method has been applied to the control group and an achievement test including 20 uestions has been used as a pre-test andpost-test. In order to evaluate the data statistically, independent groups `t `test and paired sample `t? test were used.According to the results obtained from the research, in the respect of post-test marks, the students in the experiment group are more successful than the students in control group. Both methods used in experiment and control groups have fostered the student?s success in knowledge and comprehension level of cognitive domain. The students in the experiment group have been more successful achieving the goals in the application level of cognitive domain than the students in control group. According to the scores of the pre-test and post-test taken from the whole test, both cooperative learning and drama method applied to the experiment group and the traditional method applied to the control group, it has been seen that they foster the student success and it has been seen that achievement level and post-test scores which belong to the whole test show the students in the experiment group are more successful. In the light of the results obtained from this study, in general, it can be said that while teaching history subjects in social studies course, cooperative learning and drama method is more effective than traditional learning method to foster students? success.