Nablus Muharebesi'nin harp tarihindeki yeri ve önemi
The Battle of Nablus place and importance in war history
  1. Tez No: 822434
  2. Yazar: MURAT ÖZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA BAŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu, Sina-Filistin Cephesi, Nablus Muharebesi, Mısır Seferi Kuvvetleri (MSK), Yıldırım Ordular Grubu (Yıldırım), Edmund Allenby, Liman von Sanders, Mustafa Kemal Paşa, World War I, Ottoman Empire, Sinai-Palestine Front, The Battle of Megiddo (Megiddo), The Egyptian Expedition Force (EEF), Yilderim Army Group (Yilderim), Edmund Allenby, Liman von Sanders, Mustafa Kemal Pasha
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Nablus Muharebesi; Büyük Savaş içerisinde çetin ve uzun soluklu mücadelelere sahne olan birkaç cepheden birisi olan Sina-Filistin Cephesinin İttifak Devletleri için çöktüğü, başta İngiltere olmak üzere İtilaf Devletleri içinse kesin bir zaferle birlikte birçok kazanımı beraberinde getiren özel bir muharebedir. 1914 yılı sonlarından 1918 yılı sonlarına dek askeri hareketlilikle birlikte karşılıklı temas ve muharebelerin sürekli devam ettiği Sina-Filistin Cephesi, 19 Eylül-26 Ekim 1918 tarihleri arasında cereyan eden Nablus Muharebesi sonucunda, Bab-ı Ali'nin dört asır boyunca idaresi altında bulunan Filistin, Lübnan, Ürdün ve Suriye topraklarının kaybedilmesi ile sonuçlanmış ve İstanbul Hükümeti'nin mütareke isteyerek genel harpten çekilmesine neden olmuştur. Söz konusu muharebeyi harp tarihi için farklı ve önemli kılan birçok özellik mevcuttur. Dünya ve Türk/Osmanlı harp tarihi ile yalnızca Birinci Dünya Savaşı özelinde dahi birçok özelliği bünyesinde barındıran Nablus Muharebesi gerek cereyan tarzı gerekse de muharebe öncesi ve sonrasıyla taraflı tarafsız tüm dünya ordularınca incelenmesi ve alınması gereken birçok dersi harp tarihine kaydetmiştir. Muharebe sahasının ilk defa senkronize edilmiş olarak üç (kara, deniz ve hava) boyutuyla kullanılmasının sonuçlarını, 72 saatlik bir süre içerisinde, Alman General Liman von Sanders komutasındaki Yıldırım Ordular Grubu (Yıldırım) karşısında alan İngiliz General Edmund Allenby komutasındaki Mısır Seferi Kuvvetleri (MSK) hem İtilaf Bloğu için hem de perde gerisinde tüm Batı Dünyası için unutulmayacak bir zafer kazanmıştır. Bu kapsamda; tez çalışmamız, benzeri harp tarihi çalışmalarının aksine standart bir kronolojik inceleme şeklinde olayları değil, maddi ve manevi kavramlar ile olaylardan çok olgular üzerine bina edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı'na fiilen iştirak etmiş ya da etmemiş; dönemin taraflı/tarafsız hükûmetlerine ait resmi tarih tezleri ve yazışmaları, sivil, asker, bürokrat her kesimden kişisel değerlendirmeleri, hatıratları, biyografileri, harp raporları, birlik cerideleri ve bültenler ile basın-yayın organlarına ait neşriyatlar detaylı olarak incelenmek suretiyle söz konusu muharebenin tarihi önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The Battle of Megiddo (Megiddo) is a special battle in which the Sinai-Palestine Front, one of the few fronts that was the scene of very difficult and long-term struggles in World War I, collapsed for the Alliance States while for the Allied States it was caused by a definite victory and many gains. The Sinai-Palestinian Front, where military activity continued from early 1915 to late 1918 during almost the entire general war, with mutual contact and combat continuing. As a result of the Megiddo, which took place between 19 September-26 October 1918, it resulted in the loss of all Palestinian, Lebanese, Jordanian and Syrian territories under its rule for four centuries, resulting in the Ottoman Empire willingly withdrawing from the World War I. There are many features that make this campaign different and important for the history of war. Megiddo, which included many specialities for the world and Turko/Ottoman war history and only in World War I, recorded many lessons to be examined and taken by all the global armies, which were neutral in military terms, with consequences including both draft style and before and after. In a 72-hour period, the The Egyptian Expedition Force (EEF) under the command of The British General Edmund Allenby gained an unforgettable victory to the counter side of The German General Liman von Sanders and Yilderim Army Group (Yilderim) both for the Allied Bloc and for the entire Western World behind the scenes. In this context; our thesis study, unlike similar war history studies, does not have events in the form of a standard chronological examination, The importance of this campaign was revealed in the historical medium by addressing the official history thesis and correspondence of the governments, which were built on material and spiritual concepts and facts than events, and who participated in the neutral general battle of the period or maintained their impartiality, the personal evaluations, memories, biographies, bulletins and reports of individuals of all levels of civil, military, bureaucrat and the military/operation reports of the press-publications.