Mevlana'nın Mesnevi'sinde kötülük problemi
The problem of evil in Mevlana?s Mathnawi
  1. Tez No: 249155
  2. Yazar: RIDVAN GELİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlana, Mesnevi, iyilik ve kötülük, Kötülük Sorunu, Teodise, İslam felsefesi, Mevlana, Mathnawi, good and evil, Problem of Evil, Theodicy, IslamicPhilosophy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
?Mevlana'nın Mesnevi'sinde Kötülük Problemi? adlı bu çalışma, Mevlana'nınMesnevi' sinin kendine özgü yapısında kötülük, kötülük sorunu kavramlarını ve bunlarınİslam düşüncesindeki konumu itibariyle nasıl ele alındığını ve düşünce dünyasınasağlamış olduğu katkıyı araştırmaya ve açıklamaya çalışır.Tez dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü; konunun anlaşılmasınısağlayacak kavramsal bilgileri açıklamaya yöneliktir. Bu nedenle bu bölümde, felsefi birkavram olarak kötü nosyonu, kötülük kavramları ve kötülük sorunu hakkında temelbilgiler verilmiştir.Araştırmanın ikinci bölümünde, konunun İslam düşüncesinde nasıl ele alındığıaraştırılmıştır. Ayrıca İslam düşüncesinin temelini oluşturan Kur'ân'da, İslamfelsefesinde ve Kelâm ilminde kötülük sorununa nasıl yaklaşıldıgı üzerinde durur.Araştırmanın asıl konusunu teşkil eden üçüncü ve dördüncü bölümler,Mevlana'nın Mesnevi'sinde kötülük ve kötülük sorununun incelenmesine ayrılmıştır.Üçüncü bölümde Mevlana'nın Mesnevi'sinde kötülük kavramı ele alınmış; ve buyapılırken Mesnevi merkezli olarak kötülük kavramının çesitleri analiz edilmiştir. Sonbölümde ise, kötülük probleminin Mesnevi'de İslam düşüncesinin ana argümanlarınındayanağı olan Kur'ân, ve bunların farklı formlarda tezahürü olan İslam felsefesi veKelâm ilminde merkezli olarak nasıl ele alındığı incelenmiş ve genel kodlarıilişkilendirilerek sunulmuştur.Sonuç olarak bu çalışma; evrensel bir düsünce adamı olan Mevlana'nınMesnevi' sinin incelenmesine ve ?Kötülük Sorunu? çalışmalarına katkı sağlamayıamaçlar.
Özet (Çeviri)
This study entitled ?The Problem of Evil in Mevlana?s Mathnawi? aims toexplore the concept and problem of evil with a special reference to Mevlana?sMathnawi, as it is evident from the title, and to contribute it makes both to Islamicphilosophy in particular and to philosophy of religion in general.The thesis comprises of four chapters. The first chapter of the study focuses onexplaining the conceptual information in the aim to understanding the issue in question.For this reason, preliminary and basic knowledge about the philosophical concept of eviland the problem of evil is evaluated in this chapter.In the second chapter, the problem of how the problem of evil is dealt with inIslamic thought. were analized. Here the study concentrates on the problem of evil in theQur?ân, Islamic philosophy and in the science of Kalam, which are the major fulcrumand components of Islamic thought.The third and fourth chapters, which are the essential parts of the research, areassigned for the investigation of the concept and problem of evil in Mevlana?sMathnawi. Openly, in the third chapter, the concept of evil is taken up first and theanalysis of the kinds and modes of evil in Masnawi follows it. In the last chapter, thecase of how the problem of evil is constructed in Masnawi in connection with the majorsciences of Islamic thought such as the Qur?an, Islamic philosophy and the scienceKalâm was explored and classified.In conclusion, this study aims at enquiring into the notion of evil in Mevlana?sMasnawi, who was a prominent Islamic thinker, and, in so doing, it intends to contributeto the discussion of the problem of evil in religious thought and especially in thephilosophy of religion.