Ortak bölenler ve katlar konusunun oyun ile öğretiminin başarıya etkisi
Effect of game based teaching on obeb and okek subject
  1. Tez No: 249202
  2. Yazar: ELİF GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ZEKİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun ile öğretim, matematiksel oyunlar, matematik eğitimi, Game-based teaching, mathematical games, mathematic education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 6. sınıf matematik dersinde, oyun ile öğretim yönteminin, öğrencinin matematik başarısına olan etkisini belirlemektir. Bu temel amaç çerçevesinde Ortak Katlar ve Bölenler konusu oyun temelli yöntemle işlenmiş ve bu yöntemin geleneksel yöntemle arasındaki başarı ve kalıcılık yönünden farkı incelenmiştir.Çalışma evrenini 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Çanakkale ili Eceabat ilçesindeki Alçıtepe ve Köprülü Hamdibey İlköğretim Okulu 6. sınıfta öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini evrenden yansız atama yolu ile seçilen 20 deney grubu öğrencisi ve 20 kontrol grubu öğrencisi oluşturmaktadır. Deney grubunda oyun ile öğretim yöntemi, kontrol grubuna ise geleneksel yöntemlerle konu işlenmiştir. Her iki gruba da uygulama konu öncesi ve sonrası Ortak Bölenler ve Katlar Konu Testi uygulanmıştır. Sonuçları değerlendirmede testlerden alınan puanlarda frekans ve aritmetik ortalama, değişkenlerin öntest ve sontest puanları arasındaki anlamlı fark için t testi (İndependet Samples T-Test) ve yöntemin kalıcılık üzerinde ki etkisini ölçmek için tekrarlı ölçümler için tek faktörlü ANOVA analizi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda oyun ile öğretim yönteminin akademik başarı ve elde edilen kazanımların kalıcılığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The general objective of this research is to determine the effect of game-based teaching on mathematical success of the students. In addition, the subjects of OBEB and OKEK were studied by game-based learning strategies and examined the differences between game-based method and traditional method on the issue of success and continuance.The universe of this research is comprised of the 6th class students who were attending Alçıtepe and Köprülü Hamdibey primary schools in Eceabat, Canakkale. The study sample is composed of 20 each students as control and experimental groups chosen by random sampling among the study universe. To experiment group, the game-based teaching methods; and to control group, traditional teaching methods were applied. To the both groups, before and after application, The OBEB and OKEK Tests were applied. The evaluation of results were done according to the frequency and arithmetic means of test scores; for determination of significant differences between pretest and posttest scores of variables, the t test was applied and for the evaluation of the effects of this technique on continuance, one way ANOVA for repeated measures.It was observed after this research that, game-based teaching has positive effects on academic achievement and the continuances of learning.