Antik Yunanda bilgi, siyaset ve erdem ilişkileri / bilme biçimleri, varlık ve hafızadan siyasete
The relations between knowledge, politics and virtue in ancient Greece / from knowledge types, being and memory to politics
  1. Tez No: 249335
  2. Yazar: ABDURRAHMAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Tarih, Philosophy, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: deal ve sürekli, somut ve burada, mit, mitoloji, tarih, hafıza, söylem, trajik bilgi, rasyonellik, felsefe, siyaset, ontoloji, ideal and permanent, concrete and here, myth, mythology, history, memory, discourse, tragic knowledge, rationality, philosophy, ontology
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Toplumun yönetenler ve yönetilenler biçiminde bölünmesi, hem anlamdünyasında, hem dilde, hem de varlıkta bir bölünmeyi de beraberinde getirmistir.Böylelikle hem mitlerle girilen iliskilerin semantik zemini farklılasmıs, hem de kimiyeni anlam üretici çabalar dünya sahnesinde boy göstermeye baslamıstır. Buçalısmada bu sorunsal çerçevesinde Antik Yunan'daki bilme biçimleri ve bunlarındönüsümleri üzerinde durulmustur. Mitik söylemin yerini ilkin mitolojik bir söylemebırakısı, bunun ardından trajik bilginin mitolojik söylemdeki bosluğu ortaya koymasıve bu bosluktan tarihsel ve rasyonel bir söylemin içeriye sızması biçimindegerçeklesmis dönüsümlerdir bunlar. Trajik bilgi mitolojik anlatıdaki krizleri ortayakoyarak, mitolojik olanın artık ?kurucu? gücünü yitirmis olduğunu göstermistir.Fakat trajik bilginin kendisi de kurucu bir perspektiften yoksundur. Tam da bunedenle kurucu nitelikte yeni bir düsünme aygıtı olarak rasyonel söylemin ortayaçıkısına tanıklık ederiz; ama rasyonel söylemin kendisi de kurucu olmaklığını bir türmitlesmeyle sağlayabildiği için Platon'da siyaseti olanaklı kılacak yol olarak mutlakrasyonellikten bir vazgeçise de tanıklık ederiz. Aristoteles ise siyaseti ontolojik birkonumdan kavrama çabasından vazgeçmeyecek ve kurucu olmaklığı merkeze tahvilederek, ontik olana ontolojik bir değer atfedecektir. Böylelikle ontolojik nitelikli olanmerkez, isleyisini, tam da kendisinin yokluğuyla sağlayacaktır. Ontik olanın,ontolojik bir ideal durum olan merkeze ikame edilmesi, siyaseti ontolojik birkonumdan hareketle kavramaya dönük her girisimin çıkmazıdır.
Özet (Çeviri)
The division of society as rulers and ruled brought forth divisions also in thesphere of meaning, of the language and also of ?being?. So besides the differentiationof the semantic basis of the relations established with myths, some new efforts ofproducing meaning appeared in the world scene. Within the frame of thisproblematic, in this study it is dwelled on knowledge types of Ancient Greece andthe transformation of these types. These are the transformations those are realizedfirstly as the withdrawal of mythical discourse in favor of mythological discourseand then as the exhibition of the gap in mythological discourse by tragic knowledgeand lastly as the emergence of historical and rational discourse through this gap. Thetragic knowledge, by demonstrating the crisis of the mythological discourse,indicated that the mythological discourse had lost its constitutive power. But thetragic knowledge also is devoid of a constitutional perspective. Absolutely becauseof this we witness to the emergence of rational discourse as a new way of thinkingwhich has constitutional characteristics; but because it is the rational discourse whichprovides its constitutionality through a kind of transformation into myth, in thethought of Plato we also witness to a forsaking of absolute rationality, as a way ofmaking politics possible. But Aristotle would not forsake the effort ofconceptualizing the politics from an ontological position and by transferring the stateof being-constitutional to the centre; he would attribute an ontological value to theontic being. So the centre which is qualified as ontological would provide theprocessing of itself by its absence. Substitution of the centre which is an idealsituation by the ontic being is the deadlock of all attempts which try to conceptualizethe politics from an ontological position.