Güvenlik alanında AB eksenli oluşturulan politika ve kurumsal dönüşüm çabalarının polisler arasındaki yansıması
An ethnographic research on the EU-driven security policies and bureaucratic transformation efforts in the everyday work of police
- Tez No: 249346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI YAZICI YAKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Polis bürokrasisi, politikalar, otorite, güç, Police bureaucracy, policy, authority, power
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 371
Özet
Bu çalışmada, 2000 yılından itibaren yoğunlaşan güvenlik alanında oluşturulan ABeksenli politika ve kurumsal dönüşüm çabalarının polisler arasındaki yansımasınıngörünüş biçimleri açık-uçlu bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmaktadır.Bu kapsamda, ilk olarak biçimsel bürokratik kurumlara dair Weber geleneğinden gelentemel özellikler ele alınmakta ve buradan hareketle bürokrasilerdeki `otorite' kavramıüzerinden gidilerek analiz konusu yaptığı `polis bürokrasisi' inceleme konusuyapılmaktadır. Bu temel üzerinde, atamalarda liyakatin kalmayışı, siyasi etkilere açıklık vekayırmacılık gibi nedenlerle yaşanan `otorite kaybı' sonrası ortaya çıkan yeni güç ilişkilerisoruşturulmaktadır. Merkez bürokrasisi ile yerel düzeydeki uygulayıcı polisler arasındaortaya çıkan çatışma alanı, gücün ve otoritenin özelliklerine ve görünümlerine dayanarakirdelenmektedir. Bu irdeleme sırasında bir sorunsal olarak biçimsel bürokrasinin öncedenbelirlenmiş, yazılı kuralları ile yerel düzeydeki uygulayıcı polislerin etkinlik alanınıoluşturan gündelik hayatın kendi iç mantığı arasında da bir çelişki ve çatışmanın olduğugözükmektedir. Bu nedenle, gündelik hayat pratiğinin işleyiş özelliklerine yer verilmiş veburadan bakılarak, biçimsel bürokrasinin yerel düzeydeki yansıyış biçimi ve ortaya çıkangörünümleri `nitel' bir açıdan ve etnografik verilere dayanılarak eleştirel birdeğerlendirmeye tabi tutulmuştur.Bürokratik merkezin, özellikle AB uyum süreciyle birlikte çok daha yoğun bir güç aracıolarak kullandığı `politikalar'ın doğası, içeriği ve işleyişi ayrıntılı bir biçimde irdelenmiş vebunun yerel düzeydeki etkileri çözümlenmiştir. Aynı şekilde, yerel düzeydeki politikalarınuygulayıcısı konumundaki polislerin bir güç aracı haline gelmiş olan politikalara verdikleritepkiler ve karşı koyma biçimleri de bir başka inceleme alanını oluşturmuştur. Bu noktadayerel düzeyde başvurulan karşı koyma ve direnç gösterme silahlarının neler olduğuna veasıl dinamiğini nereden aldığına bakılmıştır.Bu temelde oluşturulan etnografya ile polislerin gündelik çalışma koşulları içerisinde,oluşturulan yeni politikalara ve merkezden gelen her türlü talep ve emirlere ne tür tepkilerverdikleri, bunları nasıl anlamlandırıp yeniden inşa ettikleri ve gündelik uygulamalarasoktuklarının yanı sıra polislik mesleğinin genel özellikleri, zorlukları, halkla olan ilişkibiçimleri, kanunların uygulanması sırasında kullanılan `takdir yetkisi' ve gücün kullanımşekli yansıtılmaya çalışılmıştır. Bu yansıtımda aynı anda katılımlı gözlem ile bilgikaynaklarının anlatıları içiçe ve analitik bir tutarlılık içerisinde sunulmaya çalışılmış ve birbütün halinde AB eksenli oluşturulan yeni güvenlik politikalarının uygulamayayansıtılamamasının nedenleri ve direnç kaynakları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, it is attempted to show the appearances of the the EU-driven securitypolicies and institutional transformation efforts, which has been affected intenselyparticularly from 2000 onwards, in the everyday life of police in an open-ended manner.The new emerging power relations is inquiried which is related with the lacking of theauthority of the bureaucratic center for the reasons such as the ignoring of merit, opennessto the political influence and `favoring?. In this respect, new emerging struggle fieldbetween the bureaucratic center and practitioner police at the local level has beenexamined on the basis of the features of the power and authority. With this examination itis shown that there is also a paradox and conflict between the pre-determined and writtenrules of the formel bureaucracy and the inner logic of the everyday life which forms thefield of activity of the practitioner police at the local level. Therefore, the rules of theeveryday life is given a room and from this perspective the reflection and appearances ofthe formel bureaucracy at the local level has been evaluated critically from the qualitativepoint of view on the basis of the ethnographic data.The policy as a power resouce and its nature, content and rules and the impacts of it at thelocal level has been focused in detail. Likewise, the reactions and resistance forms of thepolice at the local level to the policies as a power resource has also been investigated. Inline with this, the types of the resistance and reaction resources and the dynamics of themhas been shown.