Zihin engelli bireylere elektrikli çim biçme makinesiyle çim biçme becerisi öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği
The efficacy of teaching with simultaneous prompting in teaching of the skill of mowing with electrical mower to individuals with mental retarded
  1. Tez No: 249366
  2. Yazar: TUĞRUL ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı ipucuyla öğretim, zihin engelli birey, çim biçme, Teaching with simultaneous prompting, individual with mental retarded, mowing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada, zihin engelli bireylere, elektrikli çim biçme makinesiyle çim biçme becerisi öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada, öğretim sona erdikten 1, 3 ve 4 hafta sonra kalıcılık etkisi ve araç-gereçler arası genelleme etkisi araştırılmıştır. Eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiğini belirlemek üzere tek denekli araştırma modellerinden, denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır ve araştırma 3 erkek öğrenci ile yürütülmüştür.Bu araştırmanın bağımlı değişkeni, elektrikli çim biçme makinesiyle çim biçme becerisidir. Bağımsız değişkeni ise elektrikli çim biçme makinesiyle çim biçme becerisi öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimdir. Zihin engelli bireylere, elektrikli çim biçme makinesiyle çim biçme becerisi öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiğini değerlendirmek üzere toplu yoklama, günlük yoklama, öğretim, izleme ve genelleme oturumları düzenlenmiştir. Değerlendirme için tek fırsat yöntemi kullanılmıştır.Araştırma bulguları, zihin engelli bireylere, elektrikli çim biçme makinesi kullanarak çim biçme becerisi öğretiminde, eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkili olduğunu, öğretim sona erdikten 1, 3 ve 4 hafta sonra da öğrenilenlerin kalıcılığını koruduğunu gösterir niteliktedir. Aynı zamanda, öğretimi yapılan beceriyi, farklı çim biçme makinesine genelleyebildikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the efficacy of teaching with simultaneous prompting in teaching the skill of mowing with electrical mower to individuals with mental retarded was examined. Furthermore, we aimed to observe the permissive effect after 1, 3 and 4 weeks of education, and also the effect of generalization between equipments. To determine the efficacy of teaching with simultaneous prompting, we applied, among single subject research modells, examination among subjects modell, and multi-examination with phase modell. The research was carried out with 3 male students.The dependent variable of this study is the skill of mowing by means of electrical mower. The independent variable is the education with simultaneous prompting in teaching with electrical mower. To assess efficacy of teaching with simultaneous prompting in teaching the skill of mowing with electrical mower to individuals with mental retarded, we arranged sessions of collective examination, daily examination, teaching, monitoring and generalization. We applied ?single chance method? for assesments.The findings of the research shows that the teaching with simultaneous prompting is effective in teaching the skill of mowing by means of mower to individuals with mental retarded, and after the 1, 3 and 4 weeks of education, what has been learnt is permissive. Concurrently, it can be observed that students have gained the ability to generalize the skill that they learned, with an another mower.