Zihin engelli bireylere ikişerli ve üçerli atlayarak sayma becerisinin öğretiminde doğrudan öğretim yönteminin etkililiği
- Tez No: 263508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET YIKMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihin Engelli Birey, Doğrudan Öğretim Yöntemi, İşlevsel Akademik Beceriler ve Atlayarak Saymadır, Student with mental retardation, direct instruction method, functional academic skills, skip counting
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, zihin engelli bireylere ikişerli ve üçerli atlayarak sayma becerisinin öğretiminde doğrudan öğretim yönteminin etkililiğini belirlemektir.Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden yoklama evreli denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır.Araştırmanın bağımlı değişkeni zihin engelli öğrencilerin ikişerli ve üçerli sayma becerilerini öğrenme düzeyleridir. Araştırmanın bağımsız değişkeni ise doğrudan öğretim yaklaşımına dayalı olarak hazırlanan ikişerli, üçerli atlayarak sayma becerilerini öğretmeyi hedefleyen akademik beceri öğretim programıdır.Araştırmada zihin engelli tanısı almış ve söylenen yönergeleri yerine getirme, 5-10 dk bir etkinlik üzerinde dikkatini toplama ve birer birer 30'a kadar sayabilme ön koşul becerilerine sahip altı öğrenci ile çalışılmıştır. Başka bir öğrenci ile pilot çalışma yapılmış ve bir öğrenci de denek yitimi olabileceği göz önünde tutularak yedek denek olarak araştırmaya katılmıştır. Deneklere öğretilmesi için belirlenen beceriler ise ikişerli ve üçerli sayma becerisidir. Belirlenen beceriler üç farklı denekle çalışılmıştır. Araştırmanın uygulama ve genelleme aşamalarında kullanılmak üzere iki takım ikişerli ve üçerli sayma seti hazırlanmıştır. Öğretim aşamasında kullanılmak üzere ikişerli sayma için birbirine bantlarla bağlanmış pipetler, üçerli sayma için ise üçerli poşetlenmiş boncuklar kullanılmıştır. Genelleme aşamasında ise ikişerli saymak için ikişerli gruplanmış boncuklar ve makarnalar, üçerli saymak için de üçerli bağlanmış pipetler ve üçerli poşetlenmiş makarnalar kullanılmıştır. Öğretim oturumları birebir öğretim şeklinde düzenlenmiştir.Araştırmanın sonucunda; zihin engelli bireylere ikişerli ve üçerli sayma becerisinin öğretiminde doğrudan öğretim yönteminin etkili olduğu ve öğrendiklerini %100 düzeyde genelleyebildikleri görülmüştür. Araştırmanın bulguları, öğretilmesi hedeflenen becerilerin kazanıldığı ve öğretim sona erdikten sonra da devam ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to define the effectiveness of direct teaching method on teaching counting skill by twos and threes to students with mental retardation.The design of this study was a multiple baseline design model across subjects that are single subject research models.The independent variable of this study was academic skills teaching program which was designed according to direct teaching method the purpose of which was to teach counting skills by twos and threes. The dependent variable of the study was the learning level of students with mental retardation in counting by twos and threes.Six mentally retarded students with the preconditions skills of carrying out what they were told, being able to focus on an activity for at least 5 or 10 minutes and counting out till 30 were participated in this research. A pilot study were done with one of the students in advance and one extra student was also participated to the study in case of having loss. The identified skills to be taught to students were counting by twos and threes. These skills were studied with three students. Two teams prepared counting set in twos and threes in order to use them in application and generalization parts of the study. Pipets tied with strips to count in twos and threes, three packed beads and macaroni to count in threes were used to use in teaching process. In generalization process what we used were 2 grouped beads and macaroni to count in twos and three tied pipets and macaroni to count in threes. Teaching sessions were designed as direct teaching.Results showed that direct teaching method was efffective on teaching counting skill by twos and threes to students with mental retardation and 90 percent of students could materialize what they were taught. The findings of the study also showed that the skills which were targeted to be taught reached its aim and also continued after the teaching progress was over.