Zihin engelli bireylere kumaş üzerine çizilen desene pul işleme becerisinin öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği
The effectıveness of teachıng wıth sımultaneous promptıng at the teachıng of the spangle processıng skıll to the desıgn on the fabrıc of individuals with mental retarded
  1. Tez No: 249370
  2. Yazar: YILDA ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE ERATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zihin Engelli, eşzamanlı ipucu, pul işleme, beceri öğretimi, Mentally Retarded, simultaneous prompting, spangle processing, teaching of skill
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada zihin engelli bireylere kumaş üzerine çizilen desene pul işleme becerisi öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği araştırılmıştır. Araştırmada amaca ulaşmak için, tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştırAraştırma pul işleme becerisi ön koşul davranışlarını yerine getiren yaşları 19 ila 22 arasında değişen üç kız öğrenci ile yürütülmüştür. Eşzamanlı ipucuyla öğretimin kumaş üzerine çizilen desene pul işleme becerisinin öğretimindeki etkililiğini değerlendirmek üzere toplu yoklama, günlük yoklama, öğretim ve izleme oturumları düzenlenmiş, değerlendirme için tek fırsat yöntemi kullanılmıştır.Oturumların tümü deneklerle bire bir öğretim düzenlemesi biçiminde gerçekleştirilmiştir. Öğretim sırasında model olma+sözel ipucu bir arada kullanılarak beceri, tüm basamakların bir arada öğretimi biçiminde öğretilmiştir. Araştırmada gözlemciler arası güvenirlik ve uygulama güvenirliği verisi toplanmıştır.Araştırma sonuçları eşzamanlı ipucuyla öğretimin zihin engelli bireylere kumaş üzerine çizilen desene pul işleme becerisinin öğretiminde etkili olduğu, deneklerin, kumaş üzerine çizilen desene pul işleme becerisini farklı ortam, farklı desen ve farklı araç gereçlere genelleyebildiklerini ve öğretimi yapılan kumaş üzerine çizilen desene pul işleme becerisinin bir, iki ve dört hafta sonrada kalıcılığının korunduğunu gösterir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effectiveness of teaching with simultaneous prompting at the teaching of the spangle processing skill on the fabric individuals with mental retarded, was investigated. Furthermore, observe the permissive effect after one,two and four weeks of education, and also the effect of generalization with location, equipments, time, practising was investigated in this research.Research was investigated with three girl students aged between nineteen and twenty two who performing precondition skills to the spangle processing procedure's. Multiple probe design, daily processing, teaching and observing sessions were regulated to evaluate the effectiveness of teaching with simultaneous prompting to the design on the fabric at the teaching of spangle processing skill and one opportunity method was used for evaluation.All the sessions were carried out in a one to one instruction. Skill was taught in such a way that teaching all the steps together by using being model and verbal prompt together during the teaching. In the research, observations reliability and application reliability data were collected.At the end of the study, it was seen that teaching with simultaneous prompting is effective for the teaching of the spangle processing skill to the design on the fabric to the different location, different design and different equipments and spangle processing skill to the design which is taught on the fabric is also durable after one, two and four weeks later.