İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerinin başarı, tutum ve cinsiyet değişkenleri açısından incelenmesi: Bolu ili örneği
Investigation of proportional reasoning skills of 7th graders in terms of variables of success, attitude and gender: An example of Bolu city
  1. Tez No: 249385
  2. Yazar: AHMET ÜNSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Orantısal Akıl Yürütme, Matematik Tutumları, Matematik Başarısı, Orantısal Akıl Yürütme Düzeyleri, Proportional Reasoning, Attitudes Towards Mathematics, Success in Maths, Proportional Reasoning Levels
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın iki amacı vardır; birincisi, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin genel matematik başarıları ve matematiğe karşı tutumları ile orantısal akıl yürütme becerileri arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. İkinci amaç ise, ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerinin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır.Araştırma 2007-2008 öğretim yılında Bolu il merkezinde yer alan 8 ilköğretim okulunda öğrenim gören 351 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın verileri Akkuş ve Duatepe Paksu (2006) tarafından geliştirilmiş orantısal akıl yürütme testi ve PISA 2003 Projesinden yararlanılarak oluşturulmuş matematik tutum anketi ile toplanmıştır.Ölçme araçlarından elde edilen verinin geçerliliği Temel Bileşenler Faktör Çözümlemesi ve Kappa istatistiği ile incelendikten sonra, Pearson Korelasyon katsayısı, MANOVA ve Kay-Kare yöntemi ile analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda hem erkek hem de kız öğrencilerin genel matematik başarıları ile orantısal akıl yürütme becerileri arasında pozitif yönlü yüksek bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin matematikten zevk alma ile ilgili tutumları ve orantısal akıl yürütme becerileri arasında erkeklerde pozitif yönlü orta derecede, kızlarda ise pozitif yönlü ancak zayıf bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Matematikte elde edilecek dış ödüllerin sağladığı öğrenme güdüsü ile orantısal akıl yürütme becerisi arasında ise erkek öğrencilerde orta düzeyde pozitif bir ilişki varken, kız öğrencilerde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Matematikte kaygı, sıkıntı duyma ile ilgili tutumlar ve orantısal akıl yürütme becerileri arasında ise hem erkek hem de kız öğrencilerde negatif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Araştırmada nicel ve nitel orantısal akıl yürütme problemlerindeki başarı durumları arasında, cinsiyetin anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Nicel ve nitel orantısal akıl yürütme problemlerinde kız öğrencilerin erkeklere göre daha başarılı oldukları görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin bulundukları orantısal akıl yürütme yeterlik düzeyleri ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Tanımlanan yeterlik düzeylerindeki öğrenci sayıları incelendiğinde kız öğrencilerin çoğunlukla 1, 2 ve 3. düzeylerde, erkek öğrencilerin ise çoğunlukla 0. düzeyde bulunduğu gözlenmiştir. Bundan dolayı kız öğrencilerin orantısal akıl yürütme düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was two-fold; (1) to determine the relationships between success in and attitudes towards mathematics and proportional reasoning ability, (2) to investigate gender differences in proportional reasoning ability.The research data consists of 351 7 th grade students in the 8 primary schools in Bolu. All students answered questions in their regular classrooms toward the end of the 2007-2008 school year.The data of the study was collected by the use of proportional reasoning test which was developed by Akkuş and Duatepe Paksu (2006) and the mathematics attitude survey which was created by using items in PISA 2003 project.A series of analyses was conducted to analyze the data:a) Principal Compenent Analysis, b) Kappa Statistics, c) Pearson Correlation, d) MANOVA and d) Chi- Square method. The SPSS software was used for all the analyses described.The results of the study show that there is a high positive relationship between general success in maths and proportional reasoning skills both in male and female students. In terms of the relationship between interest in and enjoyment of mathematics and proportional reasoning skills, the relationship was found to be positive and at medium level for male students whereas it was positive but weak for female students. The relationship between instrumental motivation to learn mathematics and proportional reasoning skills was found to be positive at medium level for male students but it was not statistically significant for female students. The relationship between Mathematics anxiety and attitudes displaying anxiety and proportional reasoning skills was found to be negative and at medium level both in male and female students.The results of this study also indicates that gender has significant effect on success in qualitative and quantitive proportional reasoning problems. The female students were found to be more successful than their male counterparts in qualitative and quantitive proportional reasoning problems. Also, there is a statistically significant relationship between gender and the student competence level in proportional reasoning. When the number of students for each pre-determined competence levels were examined, it was observed that female students were generally on 1st, 2nd and 3rd levels whereas male students were mostly on level zero. In sum, results suggested that the proportional reasoning levels of female students were higher than those of the male students.