Konut sorununa çözüm olarak mortgage: Türkiye'de sistem analizi
Mortgage system as a solution of housing problem: An system analysis in Turkey
- Tez No: 249396
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Konut finansmanı, konut sorunu, mortgage, Housing finance, housing problem, mortgage
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Toplumsal, kültürel, teknolojik, ekonomik, politik yönleri bulunan ve insanların ihtiyaçlar hiyerarşisinde besinden sonra gelen konut, insanların temel haklarından barınma hakkının karşılandığı mekandır. Kimi zaman insanlar barınma hakkından tam olarak yararlanamazlar. Burada karşımıza konut sorunu çıkmaktadır. Özellikle az gelişmiş ülkelerde kötü beslenme, hastalık, yoksulluk gibi sorunlarla beraber konut sorunu da ilk sıralarda gelir.Konut sorununun çözümü sorunun hangi çevrelerce ve nasıl algılandığı ile yakından ilişkilidir. Günümüzün kapitalist dünyasında sorun barınma ihtiyacının karşılanmasından çok talep bazlı çözülmeye çalışılır. Bu nedenle çeşitli konut finansman sistemleri oluşturulmuştur. Mortgage sistemi de bunlardan bir tanesidir.Bu çalışmada amaç, ülkemizde henüz kurumsallaşmamış bir finansman aracı olan mortgage sisteminin Türkiye ekonomisi için barındırdığı riskleri ve fırsatları ortaya koyabilmektir. Bu nedenle mortgage sistemi incelenmekte ve Türkiye'deki konut sorunu açısından değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Housing that has social, culturel, technologic, economic and politic aspects provides housing rigth which is coming firstly later than food right in hierarchy of needs. Sometimes people can not take advantage of their housing rights. We see housing problem in here. Especially in underdeveloped countries, housing problem takes first line with the other problems as unhealty feeding, disease and poorness.The solving of housing problem is rely on variety of perception in different environments. Today?s capitalist world efforts to solve this problem as taking essential to demand rates. This problem is seen as demanding problem instead of housing need. Therefore various housing financial systems has occured. The Mortgage System is the one of them.The aim of this studying is to reveal the risks and opportunities of our country?s noninstitutionalized mortgage system for economy of Turkey. For this reason mortgage system has been analyzed and evaluated in terms of Turkey?s housing problem.