Okul yöneticilerinin çatışma yönetim stilleri ile öğretmenlerin örgütsel adalet algısı arasındaki ilişki
Conflict management styles of school, administrators and the relationship between organizational justice
- Tez No: 249397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAN ARGON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çatışma, Çatışma Yönetimi, Örgütsel Adalet, Organizational Conflict, Conflict Management, Organizational Justice
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim okulu öğretmenlerine göre okul yöneticilerinin çatışma yönetim stilleri ve örgütsel adalet uygulamaları arasındaki ilişkiyi saptayarak; bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma verileri 2008-2009 eğitim öğretim yılında Düzce il merkezindeki 53 ilköğretim okulunda görev yapan 728 öğretmen grubuna anket uygulanarak toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde standart sapma, aritmetik ortalama, t testi, varyans analizi ve korelasyon analizi teknikleri kullanılmıştır.Araştırma sonuçları şu şekilde özetlenebilir: Öğretmen görüşlerine göre okul yöneticileri öğretmenlerle aralarında çıkan çatışmalarda en fazla tümleştirme stilini en az da hükmetme stilini kullanmaktadırlar. Öğretmen algılarına göre okul yöneticileri en fazla işlemsel adaleti en az ise etkileşim adaletini uygulamaktadırlar. Okul yöneticilerinin çatışma yönetim stilleri ile öğretmenlerin örgütsel adalet algısı, öğretmenlerin kişisel bilgilerine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Bunun yanında çatışma yönetim stilleri ile örgütsel adaletin alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler vardır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine the relation between the conflict management style of the school principles and practice of organizational justice according to the primary school teachers and to clarify the relation between these parameters.The data of the research is taken from 728 teachers, chosen from 53 primary schools in Düzce, in 2008-2009 education year. The data is resolved, commented on and reported through statistical techniques such as frequency, percentage, mean, annova and correlation.The findings of the study could be summarized as follows; according to the teachers? opinion , school managers while dealing with conflicts, which appear between teachers and school principles, use mostly integration style and leastly use dominating style. In teachers? perception school principles mostly use operational justice and leastly use interaction justice. According to teachers? personal data, there are sensible differences between school managers? conflict management styles and teachers? organizational justice perception. And also there are sensible relations between conflict management styles and sub-dimensions of organizational justice.