Kırk Su'al (inceleme-metin-sözlük)
Forty Su?al (analysis - text - dictionary)
- Tez No: 249441
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Firakî, Kırk Su'al, Zeyniyye tarikatı, Firakî, 40 Su?al, Zeyniye Religion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu araştırmada ?Kırk Su'al? adlı eser günümüz harflerine aktarılıp, transkribe edilmiştir. Kırk Su'al'in dinî bakımdan incelenmesi ve şekil bakımından dönemin dil özellikleriyle verilmesi amaçlanmıştır.Firakî XVI. Yüzyılda Kütahya'da doğup, orada yaşamıştır. Dönemin şehzadelerinden Bâyezîd ve II. Selim'in edebi muhitlerine katılmıştır. Zeyniyye tarikatına mensuptur. Hayatı hakkında dönemin kaynaklarında kısa kısa bilgilere sahibiz. Adı Firakî Abdurrahman Çelebidir. Firakî'nın ?Kırk Su'al? adlı eseri dışında, Ahlâk-ı Muhsinî'nin Türkçe tercümesi bulunmaktadır. Çalışmamızda Kırk Su'al'in transkripsiyonlu metni sunulmuştur. Bununla birlikte XVI. Yüzyıldaki siyasi, sosyal-kültürel olaylara değinilmiştir. Çalışmamızda eserin din ve dil bakımından incelenmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to transfer ?Forty Su?al? to today?s letter, transcripe, translate and review this work in this study.Firakî was born in Kütahya in 16th century he lived thare. He was member of Zeyniye Religion. We have a little in formation about his life from writtem source. His real name is Firakî Abdurrâhmân Çelebi. He has got a lot of Works like Turkısh translation of ?Ahlak-ı Muhsinî?, besides 40 Su?al translotion ahd transcription of the text is presented in the study. At the same time political, social and cultural facts of 16th century mentroned in this study. Study, we examine work in terms of religion vedil given place.