Küreselleşme sürecinde Azerbaycan'da uygulanan maliye politikalarının gelir dağılımına etkisi
The effect of the financial policies in Azerbaijan to the income distribution, in the process of globalization
- Tez No: 249457
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ DEVRİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Distribution of Income, Azerbaijan, Financial Policies
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Son yıllarda Dünya ekonomisinde yoğun biçimde küreselleşme süreci yaşanmaktadır. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Azerbaycan bu yıla kadar küreselleşme sürecinin dışında kalmıştır. Küreselleşme ile özellikle gelişmekte olan ülkeler çok sıkı maliye politikaları izlemek zorunda kalmışlardır. Bu zorlukları aşmak için uluslar arası kuruluşlar da gelişmekte olan ülkelere yardımcı olmaya çalışmışlardır.Gelişmekte olan ülkeler istikrar açısından sorun yaşadıkları için ülke ekonomisini tam anlamıyla kontrol altına alamamakla beraber, uyguladıkları ekonomi politikalarını tutturmada da zorluk yaşamaktaydılar. Azerbaycan bağımsızlığını yeni kazanmış bir ülke olarak, serbest piyasaya geçiş sürecinde kürselleşmenin etkilerini daha çok yaşamıştır. 2000'li yıllara kadar Azerbaycan ancak ekonomide kontrolü ele almaya çalışmış ve 2000 yılları sonrası büyümeye ve bölgede söz sahibi ülke olmaya başlamıştır. Uyguladığı maliye politikalarında veya elde edilen gelirin ülke vatandaşları arasında ne kadar başarılı olduğu araştırmamızın esas konusudur.Bu çalışmada tarih içinde maliye politikasının gelişimi, maliye tarihi içinde iktisatçılar düşünceleri, maliye politikasının amaç ve araçları incelenmiştir. Gelir dağılımı kavramı ve türleri detaylı analiz edilmekle beraber, küreselleşmenin ve maliye politikasının gelir dağılımına etkileri de ortaya konulmuştur.Azerbaycan'ın genel ekonomik yapısı ve bu ülkedeki gelir dağılımının gelişimi araştırılmıştır. Son olarak da Azerbaycan'da bağımsızlık sonrası uygulanan maliye politikalarının (özellikle bütçe, harcama, vergi ve borçlanma politikaları) gelir dağılımına ne yönde etki ettiği ortaya konmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeleri: 1) Gelir Dağılımı, 2) Azerbaycan, 3) Maliye Politikaları.
Özet (Çeviri)
In recent years at the world economy we are experiencing process of globalization at high level. Azerbaijan was out of this process until getting freedom in 1991. With globalization especially developing countries faced with difficulties and have to follow tight financial policies. Many International organizations tried to help them to overcome this period.Developing countries have problems in terms of stability. That?s why beside getting control over countries economy, also they are not able to apply and insist their economical policies.As new country Azerbaijan felt the effect of globalization at very high level while shifting its economy to the free economy. Until 2000 Azerbaijan tried to take under control its economy and after 2000 it started to grow and be an important country of the region. The main topic of our research is how successful Azerbaijan with implementing financial politics and division of income between the citizens.In this study, the development of fiscal policy in history, the ideas of the economists at the finance history, goals and tools of fiscal policy was examined. Beside analyzing the concept of income distribution and its types we examined effects of globalization and fiscal policy to the income distribution. Also Azerbaijan?s overall economic structure and the development of this country?s income distribution has been investigated.Finally we tried to reveal the effects of financial politics to distribution of income of Azerbaijan, after freedom.