Mergers and acquisitions and their effects on stock performance: Evidence from Istanbul Stock Exchange (ISE)
Şirket birleşmeleri ve devralmalarının hisse seneti performansı üzerine etklieri: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (ISE)?ndan kanıtlar
- Tez No: 249459
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA KIRKULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sirket Birlesmeleri, Hisse Senedi Getirileri, stanbul MenkulKıymetler Borsası, Karsılastırma Ölçütü, Mergers, Stock Returns, Istanbul Stock Exchange (ISE), Benchmarking
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son yıllarda sirket birlesmeleri ve devralmalarını konu alanarastırmaların sayısı giderek artmaktadır. Sirket birlesmeleri ve devralmalar,isletmelerin büyüme hedeflerini gerçeklestiren ve hisse senedi değerlerini arttıranyararlı yöntemlerden biridir. Sirket birlesmesi bir ya da daha fazla firmanın yenibir sirket bünyesinde birlesmesi iken; devralma, bir sirketin diğer bir sirketinhisselerinin büyük çoğunluğunu satın alarak kontrolü ele geçirmesidir.Bu çalısma, sirket birlesmeleri ile devralmaları ve bunların hisse senetlerifiyatları üzerine etkilerini arastırmaktadır. Ayrıca bu tez, sirket birlesmesidalgalarının sebeplerinden ve olusumlarından söz etmekte ve ?stanbul MenkulKıymetler Borsası'ndaki birlesme yapan sirketlerin finansal performanslarıhakkında ampirik bulgular sağlamaktadır. Kümülatif ortalama anormal getirileryöntemi kullanılarak 1997 ve 2006 yılları arasındaki birlesme duyuruları öncesive sonrası hisse senetlerinin performansı incelenmistir. Bulgular, sirketbirlesmeleri ve devralmaların 2001 finansal krizinden sonra yoğunlastığınıgöstermistir. Bununla birlikte, üretim firmalarının birlesme ve devralmaaktiviteleri için ekonominin sağlamlasmasını bekledikleri görülmüstür. Ayrıca,daha önceki çalısmalarla tutarlı olarak, bulgular göstermistir ki; birlesmeduyuruları öncesi hisse senedi fiyatları artıs göstermesine rağmen bu olumlu etkibirlesme sonrası ortadan kaybolmaktadır.Analizleri çesitlendirmek için bu çalısma, birlesme yapan sirketler ileyapmayan sirketlerin hisse senedi değerlerini karsılastırmak amacıylakarsılastırma ölçütü(benchmark) yöntemini de içermektedir. Bu çalısmada ikikontrol grubu kullanılmıstır. Kontrol grupları, ?piyasa değeri? ile ?piyasadeğeri/defter değer (PD/DD)? oranlarına gore sınıflandırılmıstır. Bulgular;birlesme yapan sirketlerin uzun vadede birlesme sonrası performanslarının,birlesme olmadığındaki performanslarından daha iyi olduğunu göstermistir.Karsılastırma ölçütü yöntemi ayrıca; birlesme yapmayan sirketlerin hissesenetlernin kısa vadedeki tepkilerini, uzun vadedeki bulgularla tutarlı olarak,ölçmek amacıyla da uygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there is an increasing number of research about mergers andacquisitions. Mergers and Acquisitions (M&As) have been one of the favorablemethods of achieving growth targets and increasing shareholder value. A merger isthe unification of two or more firms into a new one, while an acquisition is onecompany?s purchase of the majority of the shares from another.This thesis investigates mergers and acquisitions and their effect onstockholders value. Also this thesis discusses the causes and implications of themerger waves and provides empirical evidence on the financial performance ofmerging firms in the Istanbul Stock Exchange (ISE). The stock performance beforeand after the merger announcements is investigated by employing cumulativeaverage abnormal returns (CAARs) from 1997 to 2006. The findings present thatM&A activities intensified after the 2001 financial crisis. However, it is important tonote that manufacturing firms waited to engage in M&A activities until the economywas relatively stabilized. Further, consistent with the previous studies, the findingssuggest that although the stock prices prior to merger announcements were morelikely to increase, this positive effect disappeared following the M&As.To verify the analyses, this study includes benchmark methodology forcomparing the merged firms? stockholders value with non-merged firms. There aretwo kinds of control firms which were used in this study. Control firms wereclassified according to ?market equity? and ?market to book ratio? of the mergedfirms. The findings show that the long-run post-takeover performance of the mergedfirm is better than it would have been without the merger. The benchmarkmethodology is also implemented for examining the reactions of stock price of nonmergedfirms in short-run, where the findings are consistent with long-run.