Ceza Muhakemesi Hukukunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması
Nondeclaration of judgment in Criminal Procedure Law
  1. Tez No: 249494
  2. Yazar: YÜKSEL KIRMIZIDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, Ceza, Denetim, Suç, Yükümlülük
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tezimizin konusunu, usul hukukumuza yeni girmiş olan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu oluşturmaktadır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, mukayeseli hukukta 19 uncu yüzyıldan itibaren uygulama alanı bulmasına rağmen, hukukumuza 2005 senesinde Çocuk Koruma Kanunu ile girmiş, 2006 senesinde yapılan değişiklikle de Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yerini almıştır. Bu suretle, ilk önce sadece çocuk suçlular bakımından uygulanmaktayken, artık çocuk yetişkin ayrımı olmaksızın tüm suçlulara uygulanır hale gelmiştir.2005 senesinden evvel hukukumuzda uygulaması bulunmadığından, önemine rağmen, bu tarihten önce hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu hakkında yapılan çalışma pek azdır. Ancak, az sayıda da olsa yapılan bu çalışmalardan, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının mukayeseli hukuktaki uygulamaları, gelişimi ve genel uygulanma koşulları hakkında önemli bilgiler edinilmektedir. Biz de, bu kaynaklardan mümkün olduğunca istifade ederek tezimizi oluşturmaya çalıştık.İncelememizde öncelikle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kavramı ve hukuki niteliği açıklanmaya çalışılmış, daha sonra amacı ve ortaya çıkışındaki sebeplere yer verilmiştir. Hükmün ertelenmesinin mukayeseli hukukta ve ülkemizdeki gelişimi ve benzer kurumlar da çalışmamızın ilk bölümünde ele alınmıştır. Bu genel bilgilerden sonra incelememizin ikinci bölümünü, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının uygulanma şartları oluşturmuştur. Bu bölümde yapılan incelemede, her bir şart bakımından gerçekleşen değişikliklerin uygulamaya etkilerine, ilgili bölümlerde yer verilmek suretiyle değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünü ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının sonuçları oluşturmaktadır. Ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına karşı başvurulabilecek kanun yolu da bu bölümde incelenmiştir. Çalışmamızın tamamında mümkün olduğunca yargı kararlarından ve benzer yönleri itibariyle de hapis cezalarının ertelenmesine ilişkin kaynaklardan istifade edilmeye çalışılmıştır. Gerçekleştirmiş bulunduğumuz çalışmanın faydalı olmasını temenni ederiz.
Özet (Çeviri)
Institution of nondeclaration of judgment which has been just enforced in Turkish Law constitutes the subject of the thesis. In spite of the fact that in comparative law there has been scope of application of nondeclaration of judgment since the 19th century, it was enforced by Child Protection Law in 2005 and took part in criminal pocedure law by an amendment in 2006. Thus, while nondeclaration of judgment was implemented for only guilty children firstly, it is implemented for all criminal without a discrimination between child and adult anyway.Because there was not its practice in our law before the year 2005, in spite of its importance, studies about nondeclaration of judgment before this date were few. However, thanks to these studies, although they are few, important information about the practices, development and general practice conditions of nondeclaration of judgment in criminal procedure law is obtained. We tried to constitute the thesis by benefiting from these sources as much as possible.In our study, the concept and jural character of nondeclaration of judgment is tried to be explained firstly and then its purpose and the reasons of its arising are studied. The development of nondeclaration of judgment in comparative law and in our country and similar institutions are handled in the first chapter of the thesis. After this general information, practice conditions of nondeclaration of judgment constitutes the second chapter. In the study made in this chapter, the effects of the amendments made concerning each condition to the practice are mentioned in regarding chapters. The results of nondeclaration of judgment constitutes the last chapter of the thesis. Also, legal course which can be complained against the decision of nondeclaration of judment is studied in this chater. In our all study, judgments and sources concerning deferring of jail sentence in consideration of similar aspects are tried to be benefited as much as possible. We wish that the study we ade will be beneficial.Key Words : Nondeclaration of judgment, Penalty, Supervision, Crime, Obligation.