229 no'lu Maraş Şer'iye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 249561
  2. Yazar: FEYZULLAH ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mar`aş Sancağı, Şer`iye Sicilleri, Kadı, İ`lâm, Tereke, Hüccet, Nikâh Akdi, Maraş (Kahramanmaras) Province, Shari?a Court and Register, Kadhi, Decision, Heritage, Evidence, Marriage Contract
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Osmanlı Devleti kurulduğu andan itibaren adaleti kendisine ilke edinmiş ve adaletin uygulanma yeri olan mahkemelere büyük bir önem vermiştir. Şer?i hükümlerin uygulandığı şer?iye mahkemeleri ve kadılar adalet sisteminin temelini teşkil etmişlerdir. Kadılar sadece kadılık görevi yapmamışlar bulundukları yerde devletle her türlü yazışmayı yapmışlardır. Kadılar görevleri icabı yaptıkları yazışmaları kayda geçirmişlerdir ki bu kayıtlara şer?iye sicilleri adı verilmektedir. Şer?iye sicilleri ait oldukları bölgenin idarî-siyasî durumu, o bölgede yaşayan insanların geçim tarzları, kullandıkları eşyaları, birbirleriyle olan ilişkileri, ekonomik durumları vb. konular hakkında bilgiler veren önemli kaynaklardır. Kadılar şer`i ve hükmi muamelatta, kendilerine verilen beratta gösterilen vazifeleri görüp, Hanefi mezhebi üzerine karar verirlerdi. Araştırmamızın konusu olan Mar`aş'ın 229 No'lu Şer`iye Sicili, 1886?1887 senesini kapsamaktadır. Bu tarihte Mar`aş, Halep Vilayeti'ne bağlı bir sancaktır. 229 No'lu Mar`aş Şer`iye Sicili'nin 390?463. sahifeleri arasındaki kısım araştırma konumuzdur. 1886-1887'deki Maraş şehir tarihinin dini, hukuki, idari ve demografik yapısı hakkında ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır. Belgelerde dikkat çeken bir husus gayrimüslim halk ile Müslüman teb`a ilişkilerinin iç içe geçmiş olduğudur. Bu durum Osmanlı Devleti'nin dinî yapısındaki farklı kesimlere adaletle hükmeden ve hoş gören tutumunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Ayrıca demografik açıdan gayrimüslim kitlenin azımsanmayacak yoğunlukta olduğunu da ifade etmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The justice was the first principle for the Ottoman State since it was established and the courts, where the justice put into practice, were very important for the Ottoman State. The Shari?a Courts, where Shari?a decisions were given by the Kadhi, similar to a judge, were the foundation of the justice system. The Kadhi?s mission was not only being a judge but also being the officials to make all the correspondence where they were. The all correspondence were registered by the Kadhi?s and these registrations were called Shari?a Registers. The Shari?a Register, which were important sources, belongs to area?s subjects such as managerial-social situations, living standard for the area?s people, their goods, their social relation, economical situation i.e. could and can give detailed information.Marash?s Islamic court records numbered 229 covers to year of 1886-1887. In that time Marash was a district of Halep province. The pages from 1- 73 is the main subject of this thesis. In these pages, detailed information relating to religious, judicial, administrative and demographic structures of the city of Marash could be found.The point which takes attention in the documents is that non-Muslim and Muslim citizens were living together in peace. This situation exhibits that the Ottoman collectivityon governed ethnic groups with justice and tolerance. Besides, it is necessary to express that the non-Muslim people was not a minority in demographic structure.