Z.K.Ü İngilizce Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin güdülenme düzeylerinin incelenmesi
The investigation of Z.K.Ü Preparatory Students' motivation levels
- Tez No: 249628
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Güdülenme, Yönelme, İngilizce öğrenmeye karşı tutum, İngilizce konuşan kişilere karşı tutum, güdüsel yoğunluk
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada, Z. K. Ü. İngilizce Hazırlık sınıfı öğrencilerinin güdülenme düzeyleri bazı değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırmada 2008-2009 öğretim yılı Z. K. Ü. hazırlık sınıfında öğrenim görmekte olan 320 öğrenciden elde edilen veriler değerlendirme kapsamına alınmıştır.Araştırmada, öğrencilerin kişisel özelliklerini belirlemek üzere Kişisel Bilgi Formu; Öğrencilerin İngilizceye karşı tutum ve güdülenme düzeylerini belirlemek için Gardner ve Lambert (1985) tarafından geliştirilmiş olan Tutum/Güdülenme Test Bataryası'nın bazı alt ölçeklerinden yararlanarak geliştirilen Tutum-Güdülenme Ölçeği ve öğrencilerin iİngilizce öğrenme istekleri ile güdüsel yoğunluk düzeylerini belirlemek için ise Gardner ve Lambert (1985) tarafından geliştirilmiş olan Fransızca Öğrenme İsteği Ölçeği ve Güdüsel Yoğunluk Ölçeği'nden uyarlanmış olan İngilizce Öğrenme İsteği Ölçeği ve Güdüsel Yoğunluk Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik olmayan istatistiksel yöntemlerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Araştırmada hata payı ,05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmada cinsiyete göre İÖKT ve GY puanları arasında; Mezun olunan lise türüne göre İÖKT ve İKKKT puanları arasında; anne eğitim düzeyine göre İÖKT puanları arasında ve daha önce hazırlık eğitimi alma durumuna göre İKKKT puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Yaşa ve baba eğitim düzeyine göre ise İÖKT, Yönelim, İKKKT, GY ve İÖİ puanları arasında ise istatistiksel bir fark olmadığı görülmüştür. Araştırma bulguları doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the motivational levels of Zonguldak Karaelmas University Preparatory School students were examined in terms of some variables. The data collected from 320 students was taken into consideration in 2008-2009 education year.Personal information form was used in order to determine the personal characteristics of students. The attitude and motivation scale, which was formed by using some of the sub-scales of the motivation and attitude test battery developed by Gardner and Lambert, was used to assess the attitude and motivation levels of students.The Willingness to learn English Scale and Motivational Intensity Scale, which was formed by using The Willingness to learn French and Motivational Intensity Scale, was used to determine the motivational intensity levels of students and their willingness to learn English.Mann Whitney U and Kruskal Wallis H test, which are non-patametric,were used in the analysis of the data obtained. The significance level was accepted as ,05 in this research.A statistically significant correlation was found between the scores of attitudes towards learning English and motivational intensity, according to the lycee graduated, between the attitudes towards learning English and the attitudes towards people speaking English, between the education level of mothers and the attitude towards learning English and between the previous preparatory education and the attitudes towards people speaking English.It was observed that there is no significant correlation in terms of age factor and father?s education level when compared with the attitude towards learning English, orientation, the attitude towards English speaking people, motivational intensity and willingness to learn English. Some suggestions were put forward in relation with the findings of the research.Keywords : Motivation, Orientation, Attitude Towards Learning English, Attitudes Towards English Speaking People, Motivational Intensity.