Sosyal güvenlik açısından SSK ve devlet hastanelerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yolları
Problems that arise from the merging SSK and public hospitals and solutions from the point of social security
  1. Tez No: 249657
  2. Yazar: EMİNE ÖĞÜLDÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN OKKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Merging hospitals, Health and Financing Health, Patient Satisfaction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmada, sağlık sektöründe yer alan SSK ya bağlı hastanelerin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerle 2004 yılında meydana gelen birleşme durumu yer almaktadır. Bu düşünceden yola çıkarak hazırlanan çalışmada, sosyal güvenlik açısından SSK ve devlet hastanelerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yolları incelenmiştir.Üç bölümden oluşan çalışmamın birinci bölümünde; sosyal güvenlik sistemindeki tarihi gelişmeler incelenerek, sağlık hizmetleri ile ilgili genel kavramlara yer verilmektedir. Bölümün devamında ise; sağlık hizmetlerinin finansmanı ve hastane birleşmeleriyle ilgili yasal düzenlemeler üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde; hastaneleri birleşmeye iten faktörlere ve birleşmenin sinerjik etkileri kısaca tanımlanmaktadır. Bunun yanında, hasta memnuniyetleri, hasta hakları, birleşme sonrası yaşanan sorunlar ve çözüm yolları ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde de, SSK ve Numune hastanelerinin birleşmesi sonucu hizmet kalitesi ve sağlık çalışanlarının iş yükünün tespitine yönelik bir araştırma yapılmış ve incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, genel hatlarıyla hastane birleşmeleri için yapılan anket çalışmasının bulguları yer almaktadır.Bu çalışmada yapılan anket çalışmasında, ?hastane birleşmesinin sağlık çalışanları ve hastalar açısından değerlendirilmesi'' düşüncesinden yola çıkarak, hastane birleşmesi sonucu oluşan memnuniyet düzeyi belirlenmiştir ve bu uygulama Konya Numune hastanesi ve Konya SSK hastanesi örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Tüm bunların değerlendirilmesiyle de üçüncü bölümün sonunda bir model yaklaşımı oluşturulmuştur.Çalışmamın sonucunda, hastane birleşmesiyle beraber ortaya çıkan sorunlara büyük oranda çözüm bulunduğu ve bu birleşmenin toplum sağlığı açısından olumlu bir gelişme olduğu görülmektedir.Anahtar Kelimeler; Hastane Birleşmesi, Sağlık ve Sağlık Finansmanı, Hasta Memnuniyeti
Özet (Çeviri)
In this research, the merging of hospitals in health sector which are connected to SSK and The Ministry of Health in 2004. Set out from this idea, in this research, the problems occurred due to the merging of SSK hospitals and the public hospitals and solutions from the point of social security was analyzed.In the first section of my study which composed of three sections, examining the historical process of social security, general notions are given about health services. Further in the section financing health services and legislation about merging hospitals are emphasized. In the second section, the determinants and synergistic effects of merging are shortly described. In addition, patient satisfaction, patient rights, problems occurred after the merging and solutions are also handled. In the third section, problems that arise from the merging hospitals and minimizing the problems examined. At the same time, in that section, general findings of the survey study for merging hospitals takes place.In the survey, set out from the idea ?to turn findings to account for the purpose of health workers and patients about merging hospitals?, satisfaction level after merging hospitals is determined and implemented in the sample of Konya Numune Hospital and Konya SSK Hospital.At the result of study, it has been seen that these are several solutions for the problems occurred with the merging hospitals widely found and this merging is a positive improvement for the public health.