İstanbul ili Kağıthane ilçesinde çalışan ve çalışmayan kadınların beslenme bilgi düzeyleri ve beslenme alışkanlıklarının saptanması
The determination of the nutrition habits and nutrition knowledge level of the employee and unemployed women in Kağithane in İstanbul
- Tez No: 249660
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERMİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Nutrition and Dietetics, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, kadın, beslenme bilgi düzeyleri, beslenme alışkanlıkları, nutrition, woman, level of nutrition knowlegde, nutritional habits
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, beslenme bilgi düzeylerini ve beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla, İstanbul ili Kağıthane ilçesinde kamu kesiminde çalışan 130 ve çalışmayan 130 olmak üzere toplam 260 evli kadının üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verileri; anket yöntemi uygulanarak, araştırmacı tarafından yüz yüze görüşülerek toplanmıştır.Kadınların %41,2'si 29-38 yaşları arasında olduğu bulunmuştur. Genel toplamda, aylık gıda harcamasını etkileyen etmenlerin başında %50,5 oranla ekonomik durum, bunu %37,3 oranla mevsimler izlemektedir. Beslenme bilgilerini, çalışan kadınların en çok %39,6 ile yazılı ve görsel kaynaklardan, çalışmayan kadınların ise %36,9'unun aileden edindikleri belirlenmiştir.Pişirme yöntemi sorularından çalışan ve çalışmayan kadınlar sırasıyla makarna için %22,3 ve %66,9'unun; süt için %33,8 ve %51,5'inin; sütlü tatlı için %59,2 ve %73,1'inin; kurubaklagiller için %60,8 ve %75,4'ünün; pilav için %73,8 ve %90,0'ının yanlış cevap verdikleri ve yeşil yapraklı sebzeler için %80,0 ve %63,8'inin doğru cevap verdikleri belirlenmiştir. Kadınların çalışma durumlarına göre pişirme yöntemlerine verdikleri cevaplar arasındaki ilişki önemli bulunmuştur (p0,05).Kadınların genel olarak %66,9'unun günde üç öğün yemek yedikleri saptanmıştır. Öğün atlama oranı %16,5 ve bazen öğün atlayanların oranı %39,6'dır. En fazla atlanan öğünün öğle öğünü olduğu tespit edilmiştir (%65,1). Öğün atlayanların %46,6'sının vakit bulamadığı, %21,2'sinin ise canı istemediği için öğün atladıkları saptanmıştır.2009, 127 sayfa
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the nutritional habits and the nutrition knowledge of 260 married women, 130 of whom are unemployed and the rest are working in the public sector in Kağıthane province of İstanbul . The research findings were recruited by the researcher through surveys and by interviewing the women face-to-face.According to the research findings, majority of the women (41,2%) are aged between 29 and 38 and 69,9% of these women have meals three times a day. While 16,5 %of these women always skip a meal, 39,6 % of these women sometimes skip a meal. Lunchtime is skipped most of all (65,1%). In addition, while 46,6% of these women do not have time to have lunch, 21,2% of them do not feel like having lunch.Economic situation (50,5%) is at the top of the factors which generally affect women?s monthly food expenses. Seasons (37,3%) follow this as the second factor. While majority of employed women learn about nutrition via written or visual resources (39,6%), majority of the unemployed (36,9%) gain their knowledge in the family.The questions related to the way of cooking were given the wrong answer by both the employed and unemployed women in a sequence of 22,3% and 66,9% for pasta; for milk these numbers are 33,8% and 51,5%; for milky desserts they are 59, 2% and 73,1%; for legume they are 60,8 % and 75,4% and for rice they are 73,8% and 90,0%. The employed and unemployed women gave the right answer related to the way of cooking green-leaved vegetables in a sequence of 80,0% and 63,8%.The relationship between the women?s employment condition and their answers to the cooking techniques is found to be significant (p0,05).2009, 127 sayfa