Kur'an-ı Kerim'e göre şirk ve müşrik toplum
Polyteheism and polytehist community in Quran-i Kerim
  1. Tez No: 249731
  2. Yazar: ŞEYDA ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: faith, religion, divine, tevhid, polyteheism, polytehist, sinful
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İman ve tevhid fıtrattandır. Fert olarak insan, doğuştan fıtrat üzere (imana ve tevhide müsait şekilde) doğduğu gibi, ilk din de tevhid dinidir. İlk insan, tevhidî mesaja sahip bir peygamberdir. Tevhid İslam inancının temelini oluşturur. Tevhid üzerinde bütün peygamberler ittifak etmişler ve mesajlarına temel oluşturmuşlardır.İlk insandan bu yana tevhitle şirkin mücadelesi farklı şekil ve boyutlarda sürekli varlığını göstermiştir. Tevhidi, zulüm ve haksızlığa dayalı düzenlerini hedef alan en büyük tehdit olarak algılayan müşrik toplumlar, her dönemde Allah'ın elçilerine savaş açmışlar, insanlara dünya ve âhiret mutluluğuna eriştirmek için rehber olarak gönderilen peygamberlerle mücadele etmişlerdir.Kurân-ı Kerim'e bir bütün olarak bakıldığında ana konularından biri olarak ?şirk? konusunu ve bu bağlamda müşrik karakterini ön plana çıkardığı görülür.Gerçekten de şirk ve müşrik olgusunun ilâhi vahiyde bu derece yer bulması dikkatleri celb edici bir durumdur. Elbette ki bu durumun en temel sebeplerinden biri Kur'an'ın indiği toplumun müşrik bir toplum olmasıdır. Müşrik bir toplum içerisinde yaşayan bir peygambere indirilen vahyin, o topluma ve inançlarına seslenmesi herkes tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek ve tabii karşılanacak bir durumdur. Ancak kanaatimizce kıyamete kadar hükmü baki kalacak olan ve tüm insanlara hitap eden evrensel ilâhî bir kitapta tarihin belli bir döneminde yaşamış olan müşrik bir topluma, onların inançlarına ve serdettikleri davranış biçimlerine geniş bir biçimde yer ayrılmasının en önemli sebeplerinden biri de; eleştirilen kişi ve topluluğun özelliklerinin tüm zamanlarda yaşayabilecek olan inkarcı/müşrik insan ve insan topluluklarının ortak vasıfları olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The faith and unification derive from the nature of human being. People were naturally born with a tendecy to have faith and the first religion is the religion of unification.From the existance of first human, fight of unification and to polytheism is always existed in different forms and dimensions. One who polytheist perceive unification as the biggest threat against their cruel and injustices based order and declare war against God?s prophets and fight with prophets who are sent for people to guide to reach happiness both in this world and afterdeath.When Quran-ı Kerim is studied carefully, some of the main issues come out as polytheism and polytehist . By taking a frequent place in the divine message, polytheism and polytehist both take people?s attention and give them an important message. Holy book Quran-ı Kerim is sent to a damned society. People pay attention to the divine messages as they mention people?s unrestrained and villainous behaviours.When a prophet, who lives in a sinful society, gets a divine message, he can be understood clearly. Quran-ı Kerim, considered as the universal holy book until the judgement day and addressing to whole human kind, touches on the sinful people?s life and their punishment ever so often in order to put exemplars for the posterity who will probably have the some blame worthy acts.