The analysis of women characters in Kate Atkinson's 'Not the End of the World'
Kate Atkinson'ın 'Not the End of the World' isimli eserindeki kadın karakterlerin incelenmesi
- Tez No: 249730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZLI GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, kısa öykü, kadın imgesi, Feminism, short story, image of woman
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
`Not the End of the World' (Dünyanın Sonu Değil), İngiliz çağdaş yazar Kate Atkinson'ın on iki kısa öyküden oluşan eseridir. Bu çalışma, eserdeki kadın karakterlerin, feminizm ve kadın psikolojisi gibi çeşitli eleştirel bakış açılarından yararlanılarak incelenmesini kapsamaktadır.Bu çalışma anne-çocuk ilişkisindeki olumsuzluklar, evlilik yaşantısında veya boşanma durumlarında meydana gelen problemler, kadınların hayata tutunma çabaları ve bütün bunlara rağmen geleceğe dair var olan ümitleri barındıran bir kadınlar dünyası sunmaktadır. Başka bir deyişle, modern zamanda kadınların yenilgisini, başarısını ve özlemlerini kapsamaktadır. Araştırmada, kadınlar bir eş, bir anne, bir arkadaş, bir kızkardeş ve bir kadın olarak tanımlanmaktadır.Bu tezin amacı `Not the End of the World' isimli eserdeki kadın karakterleri incelemek ve hikayeleri feminizm bakış açısı ile ilişkilendirmektir. Çalışmada savunulan temel görüş; mevcut eserde fazlaca vurgulanan kadın karakterlerin feminist eleştirel yaklaşımı kaçınılmaz kılması ve gerçeklik duygusu uyandırmasıdır. Sonuç olarak, kadın karakterlerin gerçekçi ve ikna edici bir şekilde eserde ön planda olduğu görülmüştür. Analiz sonrası elde edilen bulgular, kadın karakter çeşitliliğinin bir hayli farkedilir olduğunu ve bu karakterlerin ortak yönlerinin feminist çalışmalara da konu olan zevcelik, annelik, arkadaşlık, kardeşlik ve kadınlık gibi kadın merkezli temaları ortaya çıkardığını göstermiştir. Böylelikle edebiyat ile yaşam arasındaki ilişkinin altı çizilmiş ve feminizm ile eser arasındaki bağlantı desteklenmiş ve kanıtlanmıştır. Dolayısıyla çalışma süresince öne sürülen feminist yaklaşımlar eser hakkında faydalı bir perspektif sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
`Not the End of the World? is a collection of twelve interlinked short stories written by the British novelist Kate Atkinson. The study covers the analysis of women characters in this collection using various critical points of views like feminism, woman psychology and gender studies.This study offers a world of women along with the negativities of mother-child relationships, the problems of marriages or divorces, women?s struggles to hold on to life and their hopes about the future. In other words, it constitutes women?s downfalls, triumphs and longings in modern day. The women are defined as a wife, as a mother, as a friend, as a sister and as a woman in the research.The main argument of the thesis is that the emphasis of the female characters offers feminist criticism and thus a sense of realism. As a result, it has shown that the women in the book are convincingly and realistically in the front line. Multiplicity of women characters are quite noticeable and their common points put the women-centred themes forward such as wifehood, motherhood, sisterhood and womanhood which are also main issues of feminist studies. At the same time the connection between literature and life has been underlined and hence the argument that claimed the relationship between feminism and `Not the End of the World? has been supported and proved at the end of the study. Thus, the feminist insight asserted throughout the study has provided a useful perspective about the collection.