Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu ve Sabancı Müzesi ilköğretim 6-14 yaş seviyesindeki öğrencilerin eğitimine katkısı
Contribution of the Sabancı Museum Paint Collection and the Sabancı Museum itself to the education of between 6-14 year old primary school students
  1. Tez No: 249744
  2. Yazar: MEHMET AYDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sabancı Müzesi, Müze ve Eğitim, Resim Koleksiyonları, Sabancı Museum, Museum and Education, Painting Collection
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Müzeler, oluşumlarından itibaren kültürel değerleri toplumun yararına korumayı ve sergilemeyi hedeflemişlerdir. Ancak 1950'li yıllarda müzecilikte asıl amaç, kültür ve bilimin toplumun tüm kesimine aktarılması olarak gelişmiş, bu nedenle müzecilikte ?eğitim? toplama, koruma, araştırma, değerlendirme ve sergilemeyi yönlendiren bir işlev olarak önem kazanmıştır. Müzelerdeki eğitim programlarının amacı, sadece bilgi vermek değildir. Müzelerdeki eğitim ortamları yaratıcılığı, düş gücünü, soru sormayı, ipuçlarını değerlendirmeyi ve sentez yapmayı özendiren, geliştiren bir etkiye sahiptir.Sakıp Sabancı Müzesi, 9 Haziran 2002 tarihinde İstanbul Boğazı'nın ?Atlı Köşk? olarak bilinen Emirgân'daki eski konutunda ziyarete açılmıştır. Türkiye'nin ulusal kültür mirasına her zaman duyarlı olan Sabancı Ailesi, yıllardır topladığı sanat eserlerini halk ile paylaşmak için Sabancı Üniversitesine bağışlamıştır.Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu 19. yüzyılın başından günümüze kadar yaşamış Osman Hamdi, Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Fikret Mualla gibi Osmanlı ve Türk sanatçıları ile Osmanlı sınırları içerisinde yaşamış, çalışmış, ya da imparatorluk tarafından görevlendirilmiş Fausto Zonaro ve İvan Ayvazoski gibi Avrupalı sanatçıların eserlerini içermektedir.Araştırma kapsamında 6?14 yaş seviyesindeki öğrencilerin anket sorularına verdikleri cevaplarda ve yapılan uygulamalı çalışmalarda çocukların gördüklerine bağlı kalarak sanat yoluyla kendini ifade edebilme, öğrenme yerine düşünme, sorgulama ve eser üzerine konuşma becerilerini geliştirmiş oldukları gözlemlenmiştir. Bireyin yaratıcılığını ve düş gücünü geliştirmelerine ortam hazırlayan atölyelerde çocuklar, kişisel becerilerini ön plana çıkartarak güven duyguları pekişmiş ve yaptığı her türlü çalışmada düşünmeyi temel alan, çalışmalar üretmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The museums aimed to keep the cultural values on behalf of society and exhibit them to the society since their establishing. But in 1950?s the main purpose at museology was developed as transferring culture and science to all sections of society so the ?education? at museology gained importance as an activity that leads people to gather, keep, research, evaluate and exhibit. The aim of education programs at the museums is not only giving knowledge. The education ambient at the museums has an affect that develops and encourages creativeness, imaging, asking, evaluating clues and making synthesis.Sakıp Sabancı Museum was opened for visiting at his old house that was known as ?Atlı Köşk/ Villa with house? of Bosporus in Emirgan on 09 June 2002. Sabancı Family who is always sensitive to national and cultural heritance of Turkey donated all their gathered art works for years to Sabancı University to share them with public.Sabancı Museum Paint Collection composes works of Ottoman and Turk artists who lived from beginning of 19th century to today as Osman Hamdi, Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Fikret Mualla and European artist who lived, worked in Ottoman bounds, or appointed by the Emperorship as Fausto Zonaro and Ivan Ayvazoski.Within the scope of research, in the answers of students aged 6-14 to the questions of questionnaire and in the applied studies, it was observed that children developed their ability of expressing themselves, thinking instead of learning, questioning and their skills to talk about work by adhering to what they saw. In the workshops that prepare an environment for an individual to develop his creativity and imagination, it?s seen that children put their personal abilities to the forefront and their feeling of confidence strengthened and they produced some works which ground on thinking in all the studies.