Bir maliye politikası aracı olarak borçlanma ile ekonomik büyüme ilişkisi
As a tool of public finance polities, connection with public debt and economic development
  1. Tez No: 249747
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÖZEGİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Borçlanma, Ekonomik Büyüme, ADF (Unit Root) Testi, Regresyon analizi, Borrowing, Economic Growth, ADF Unit Root Test, Regresyon Analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir maliye politikası aracı olarak borçlanmanın ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla 1990Q1?2009Q3 yılına kadar olan iç borçlanma ve dış borçlanma verilerinin ekonomik büyüme ile arasındaki etkileşimi 3'er aylık veriler dikkate alınarak ortaya konmaya çalışılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde, maliye politikasına ilişkin genel bilgiler ve maliye politikasının amaçları ve araçları detaylı olarak incelenip, maliye politikası araçlarının etkinliği teorik olarak açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, ekonomik büyümeye ilişkin genel bilgiler ve maliye politikası aracı olarak borçlanma politikası ile ekonomik büyüme ilişkisi teorik olarak açıklanmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde ise, borçlanma ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki 1990Q1?2009Q3 dönemine ait iç borçlanma ve dış borçlanma verileri ile ekonomik büyüme(GSYİH) oranları arasındaki ilişki ADF (Unit Root) Birim Kök ve Regresyon analizi ile Türkiye için incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, a financial policy as a means of borrowing, economic growth is to evaluate the impact. With this purpose, the year 1990Q1-2009Q3 to present day domestic borrowing and foreign borrowing and the interaction between economic growths have been trying to put forward by taking into account the data for 3 months.The first section of the study, general information about financial politics, the purpose of the financial policy and basis of the financial policy by observing in detail and theoretically have been tried to explain. In the second section, general information about economic growth, and as a means of financial policy the connection between the policy of borrowing and economic growth have been tried to explain theoretically.In the third section, the connection between the data of domestic borrowing and foreign borrowing and the ratio of economic growth between the period of 1990Q1- 2009Q3 have been tried to observe with ADF Unit Root and Regresyon analysis for Turkey.