Cumhuriyet'ten günümüze öğretmenin liderliğine ilişkin öğretmen görüşleri
The ideas of the teacher's leadership from repuclic to nowadays
  1. Tez No: 249750
  2. Yazar: REYHAN GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN ERGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, ilköğretim öğretmeni, liderlik, öğretmen liderliği, Teacher, primary teacher, leadership, teacher?s leadership
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin Cumhuriyet'ten günümüze öğretmenin liderliğine ilişkin görüşlerini ve bu görüşleri etkileyen etmenleri saptamayı amaçlamıştır.Araştırma; öğretmenlerin Cumhuriyet'ten günümüze öğretmenin liderliğinin ?güven ve etkileme?, ?takdir edilme ve beklentileri karşılama?, ?değiştirebilme ve değişime açık olma?, ?eğitsel roller?, ?Cumhuriyet'ten günümüze öğretmenin liderliğini karşılaştırma? ve ?Cumhuriyet'ten günümüze öğretmenin liderliğini olumsuz etkileyen etmenler? boyutlarına ilişkin görüşleri, cinsiyet, mesleki kıdem, okuldaki çalışma süresi, yaş, öğrenim durumu, branş, okulun bulunduğu yer değişkenlerine göre incelenmiştir.Araştırmanın evrenini, Turhal ilçe sınırlarındaki resmi ilköğretim okullarında çalışan 610 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen anketle elde edilmiştir. Verilerin analizinde, Faktör Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), t-Testi, Kruskal Wallis-H Testi ve Mann Whitney U testlerinden yararlanılmıştır.Yapılan istatistiksel analizlerle aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:1.Öğretmenlerin en yüksek katılım sağladığı boyut, ?eğitsel roller? iken, en az katılım gösterdikleri boyut ?değiştirebilme ve değişime açık olma? boyutudur.2. Öğretmenlerin Cumhuriyet'ten günümüze öğretmenin liderliğine ilişkin görüşleri, demografik özelliklerine göre değişik boyutlarda anlamlı farklılıklar göstermiştir. Branş ve öğrenim durumu değişkeni en fazla farklılık gösteren değişkenlerdir.3. Araştırmaya göre, öğretmenlerin güven verdiği ve etkilediği kişilerin başında öğrenciler gelmektedir.4. Araştırmaya katılan öğretmenler, ekonomik sorunların ve geçmişte başka fakültelerden öğretmen alımının, öğretmen liderliğini en fazla olumsuz etkileyen etmenler olduğunu düşünmektedirler.5. Eğitim enstitüsü mezunu öğretmenler, ``eğitsel roller'', ?takdir edilme ve beklentileri karşılama?, ``Cumhuriyet'ten günümüze öğretmenin liderliğini karşılaştırma'' boyutlarına daha fazla katılım göstermişlerdir.6. Sınıf öğretmenlerinin ``eğitsel roller'', ?değiştirebilme ve değişime açık olma?, ``Cumhuriyet'ten günümüze öğretmenin liderliğini karşılaştırma'' boyutlarına ilişkin görüşleri, branş öğretmenlerine göre olumludur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study aims at determining the teacher?s leadership at primary schools from repuclic to nowadays and the factors that effect their ideas.In this study, ideas of ?trust and affection?, ?recognition and providing expectation? ?to change and open the change? ?educational rolles? ? comparing teacher?s leadership from Repuclic to nowadays? and ?factors that has been effected with negative way in teacher?s leadership from Repuclic to nowadays? ideas about size are examined according to these variable sex , the length of service teachers, educational level, age, professional seniority branch, place of the school.The universe of the study is the 610 teachers who has been working at primary schools in Turhal, Tokat. The sampling of the study consists of the teachers. Scanning method was used in the study, and a questionnaire that was developed by the researcher was used for the purposes of data collection. Factor analysis, ANOVA, t, Kruscal-Wallis, Mann Whitney U, tests were referred for data analysis.As a result of the statistical analysis we have reached these findings:1.The highest dimension of teachers is the ?educational rolles? and the lowest one is ?to change and open the change?.2.The ideas about teacher leadership from Repuclic to nowadays have shown significant differences in different dimensions according to individual chracteristics. The variables that has shown the most differences are the branch and educational level.3.According to the research, the students become the first person who is affected and has been self-confidence by the teachers.4.The teachers joining in the research think that economic problems and taking teachers from other faculties in the past are the most negative factors that affect teacher leadership.5.The teachers who are graduated from training institute have shown increased participation to the educational role, to be appreciated and to meet expectations, the comparisions of teachers6.Classroom teachers? ?educational roles?, ?to change and open to change?, ?the comparisions of teacher leadership from repuclic to nowadays? is more positive than the other teachers.