II. Abdülhamit Dönemini anlatan romanlardan hareketle Sultan Abdülhamit
Sultan Abdulhamid: In the novels which narrating the period of II. Abdulhamid
  1. Tez No: 249755
  2. Yazar: VEYSEL DOĞANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESİME CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: edebiyat, tarih, tarihî roman, II. Abdülhamit, literature, history, historical novels, II. Abdülhamit
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Edebiyat ve tarih arasındaki ilişki anlatının ortaya çıkışı ile başlar. Geçmiş dönemlerde destanlar ve halk hikâyeleri hem edebiyata hem de tarihe kaynaklık eden türler olmuştur. 19. yüzyılda bu iki alanın farklı iki bilim dalı olarak ortaya çıkması ile birlikte edebiyat ve tarih arasındaki ilişki de değişik bir boyut kazanmıştır.Bir roman türü olarak karşımıza çıkan tarihî roman ise edebiyat ve tarih ilişkisini bütün boyutlarıyla görmemizi sağlar. Tarihî roman; tarihsel bir dönemi konu edinen roman türüdür. Tarihî roman tarihi belgelerden yararlanır; fakat tarihin kendisini anlatmaz. Yazarın roman içerisinde oluşturduğu kurmaca dünya için tarihi olaylar, dönemler ve kişiler birer malzemedir.II. Abdülhamit dönemi tarihî açıdan bugün bile büyük tartışmalara sebep olan bir dönemdir. Abdülhamit dönemi ile ilgili yazılan tarihî kaynaklarda tam bir mutabakat sağlanamadığını görmekteyiz. Bu dönemi ele alan romanlarda ise çoğunlukla Abdülhamit dönemine olumsuz bir bakış hâkimdir. İki roman dışında bütün romanlar, dönemin problemlerinin sorumlusu olarak Abdülhamit'i gösterir.?II. Abdülhamit Dönemini Anlatan Romanlarda Sultan Abdülhamit? adlı çalışmamızda; tarihî bir dönemi ele alan romanları inceleyerek edebiyat ve tarih arasındaki ilişkiye ışık tutmayı, tarihî bir dönemin kurmaca bir tür olan romana nasıl yansıdığını tespit etmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
The relationship between history and literature starts with the arising of narration. In the past, epics and folk stories had been a source to both literature and history. In the nineteenth century, with the arising of this two fields in the shape of splitted individual science fields, the relationship between history and literature changed into a different dimension.Historical novel, which comes across as a kind of novel, deals with the relationship between history and literature in all dimensions. Historical novel is a novel genre which treats a historical period. At this point, It benefits from historical documents, but it doesn?t tell the history itself. Historical documents serve a source for the world created in the novel Historical events, periods and people are used as a part of the monument in the fiction world of the novel.The period of the ?II. Abdulhamid? brings on a deep discussion in the sense of history even today. We can see that there is no exact mutual agreement in the historical sources. In the novels which deal with this period however, there is a negative point of view to the Abdulhamid period. Two out of all novels shows Abdulhamid responsible of the problems of that period.In our study called ?Sultan Abdulhamid: In the Novels Which Narrating the Period of II.Abdulhamid?; we aimed to bring light to the relationship between history and literature through analyzing the novels dealing a historical period, and also tried to identify how a historical period reflected on a fiction novel.