Taberî tefsiri mukaddimesinin Kur'ân ilimleri açısından incelenmesi
The studying of taberî exegesis? preface from the wiev of Quranic sciences
- Tez No: 249913
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF IŞICIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân İlimleri, Mukaddime, Tefsir, Quranic Sciences, Preface, Exegesi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Kur'ân İlimleri ifâdesi, Kur'ân'ın anlaşılmasına yardımcı olan ilimler manasına gelmektedir.Kur'ân-ı Kerim, çeşitli ilim dalları açısından üzerinde birçok çalışmanın yapıldığı bir kitaptır. Taberî de eserinde oldukça anlaşılır ve açık bir tarzda Kur'ân-ı başından sonuna kadar ayet ayet sure sure tefsir etmiş müfessirlerdendir. Bu çalışmada Taberî'nin tefsirine yazdığı mukaddimesi Kur'ân İlimleri açısından incelenmiş ve gözden geçirilmiştir. Çalışmanın asıl hedefi, Taberi'nin Kur'ân ilimlerinin hangilerine ve ne kadar değindiğini tespit etmek ve bununla ilgili düşüncelerini ortaya koymaktır.Bu amaçla, ilk etapta Kur'ân ilimleri ile ilgili bir çalışma yapılmıştır. Daha sonra yapılan bu araştırma ile müfessir Taberî'nin eserine yazdığı mukaddime baştan sona kadar titizlikle okunmuştur. Bu arada müfessirin eserinde yer verdiği Kur'ân ilimleri saptanmıştır. Değerlendirme sonucunda elde edilen materyallerden oluşan veri, konu başlıkları şeklinde üç bölümde ele alınmıştır.Giriş bölümünde temel esaslar ve çalışmanın metodu verilmiş olup ayrıca ?Kur'ân İlimleri? tabiri izah edilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde Taberî'nin hayatı ve ilmi kişiliği, ikinci bölümde İbn Cerir et-Taberî'nin Câmiu'l-Beyân an Te'vîl-i Âyi'l-Kur'ân adlı eserinin makaddimesi ele alınmış ve değerlendirmesi yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde de Müfessirin mukaddimedeki görüşlerinin tefsirine yansıma derecesi işlenmiştir. Çalışma sonuç ve bibliyoğrafya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of the Quranic Sciences means the branches of sciences helping to understanding of the Koran.The revelation of Koran to Hz. Muhammed (s.a.v.) is a field made a lot of essay about it in several branches. Taberî, was from commenting authors to the Qoran from beginning of his work to its end with intelligible and explicit style. This essay has been evaluated and determinated his preface to his exegesis. From the wiev of Quranic sciences. The main aim of study to be determined that Taberî how much to give place to Quranic sciences and to be analysed that what he thinks about of this learnings.With this purpose, it had been made, first of all, investigations about the Quranic sciences. Afterwards, the commentary of Taberî had been read attentively from beginning to end in the light of this investigations made. Meanwhile, it had been established that which he had given place to Quranic sciences. After the collection the acquired materials underneath the subject titles, the aforementioned subject titles had been evaluated in three chapters.In the chapter of introduction, the basic bases and methods of the study had been given, in the first chapter informations had been given about Taberî?s life and his scientific humanity, in the second chapter the Preface of Ibn Cerir et-Taberî?s Câmiu?l-Beyân an Te?vîl-i Âyi?l-Kur?ân had been evaulated. And in the third chapter his opinions which reverberated to the Preface had been handled. this essay ends with a conclusion and bibliography.