An outlook of Turkish adult learners to English as a second language: Is it a choice or necessity?
Türk yetişkin öğrencilerinin İngilizceye ikinci bir dil olarak bakışı: İngilizce bir tercih mi yoksa gereklilik mi?
- Tez No: 249912
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ECE SARIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İkinci Dil Edinimi, Yetişkin Dil Öğrencileri, Yetişkin Dil Öğrencilerinin Avantaj ve Dezavantajları, Second Language Acquisition, Adult Langauge Learners, Advantages and Disadvantages of Adult Language Learners
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Türk Yetişkin Öğrencilerinin İngilizceye İkinci Bir Dil Olarak Bakışı: İngilizce Bir Tercih mi yoksa Gereklilik mi?Bu çalışmanın amacı Türk yetişkin İngilizce öğrencilerinin ikinci dil ve ikinci dil öğrenimi ile ilgili inançlarını belirlemektir. Bu çalışmanın diğer bir amacı da yetişkinlerin ne amaçla İngilizce öğrendiğini ve sınıf dışında İngilizcelerini geliştirmek için hangi faaliyetlerde bulunduklarını bulmaktır. Aynı zamanda bu çalışma Türk yetişkin İngilizce öğrencilerinin kelime bilgisi, dilbilgisi, telaffuz, konuşma, okuma, yazma ve dinleme gibi dil becerileri hakkındaki tercihlerini ve bu alanlarda karşılaştıkları zorlukları araştırmaktadır.Bu araştırma yetişkinlerin dil öğrenmeleri konusunda önemli bir rol oynamaktadır; çünkü yetişkinlerin İngilizce öğrenme alanındaki anlayışlarını, tercihlerini ve yaşadıkları zorlukları kapsayan bir dizi soruyu irdelemektedir. Bu sebeple; bu çalışma sayesinde yetişkinlerin İngilizce öğretmenleri, İngilizceyi öğrencilerinin bakış açısından değerlendirebilir. Bu çalışmanın diğer bir faydası da öğrenciyi sadece bir yetişkin olarak değil, aynı zamanda geçmiş öğrenme deneyimlerine sahip bir birey olarak değerlendirmesi ve hem öğrenci hem de öğretmen için yetişkinlerin dil öğrenmeleri hakkında bilgi sağlayabilmesidir.Bu çalışmada nicel verilere ulaşmak amacıyla dört bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Sorular The Inventory of Adult Language Learners (ALL) ve The Rossman Adult Learners Inventory (RALI)'dan derlenmiştir.Araştırma Konya'daki iki dil kursunda (Prodem&Avrasya) yapılmıştır. Çalışmadaki denekler anadili İngilizce olmayan öğrencilerdir ve hepsi 18 yaş üstündedir. Bu kurslar genel halka açıktır ve sonuç olarak öğrenciler başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar çeşitli düzeylerdedir.İstatistikî analizler Sosyal Bilimler için İstatistik Paket Programı (SPSS) kullanılarak elde edilmiştir. Frekans dağılımları tablolar ile sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
An Outlook of Turkish Adult Learners to English as a Second Language: Is it a Choice or Necessity?The purpose of the study is to identify Turkish adult EFL learners? beliefs about second language and second language learning. Another aim of this study is to find out why adults want to learn English and in what activities they engage in order to improve their English outside the class. It also explores Turkish adult EFL learners? preferences and difficulties in language skills such as vocabulary, grammar, pronunciation, speaking, reading, writing and listening.This research plays an important role in adults? language learning because it explores a set of questions about their perceptions, preferences and difficulties about learning English. For this reason, with the help of this study, English teachers of adults may try to view English from students? perspectives. Another benefit of such a study is that it takes the learner not just as an adult but also as an individual learner with previous learning experiences and may provide information both for learners and teachers about adults? language learning.In this study, four parts of questionnaire was used with the purpose of collecting quantitative data. The questions were collected from The Inventory of Adult Language Learners (ALL) and The Rossman Adult Learners Inventory (RALI).The research was conducted in two language centers ( Prodem and Avrasya) in Konya, Turkey. The subjects in this sudy were non-native students of English. They were all over 18. These courses are open to the general public and as a result, students were of various levels from beginners to advanced.The statistical analyses were conducted by using the Statistical Package for Social Siencies (SPSS).Frequency distrubitions were presented through tables.