Yeni dönem Alaca Höyük kazılarında mimari buluntular
Subject of the thesis: architectural findings in the light of the most recent excavations in Alaca Höyük
  1. Tez No: 250154
  2. Yazar: DUYGU ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT ÇINAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Hitit, Frig, Eski Tunç Çağı, atölye, depo odaları, silo, istinat duvarı I, Baraj, Yeni Dönem Alaca Höyük Kazıları
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Alaca Höyük'te ilk kazılar 1907 yılında 15 günlük bir çalışmayla gerçekleştirilmiştir. Fakat bilimsel anlamda gerçek kazılar Atatürk'ün direktifleriyle 22 Ağustos 1935 yılında Remzi Oğuz Arık'ın tarafında başlamıştır. Atatürk'ün bu isteği, ilk ?Milli kazı?nın da başlangıcı olmuştur.1907 -2007 yılları arasında kesintili olarak devam eden Alaca Höyük'ün Yeni Dönem Kazıları 1997 yılında Prof. Dr. Aykut ÇINAROĞLU tarafından başlatılmıştır.?Yeni Dönem Kazıları Işığında Alaca Höyük Mimarisi? başlıklı bu çalışmamın temelini, 1997?2007 yılları arasında Alaca Höyük Kazılarında açığa çıkartılan mimari yapılar oluşturmuştur. Bu tezle, açığa çıkartılan mimari buluntuların, hangi döneme tarihlendiğini işlevini ortaya koyup sonuçlandırmak amaçlanmıştır. Bu mimari yapıların tarihlendirilmesinde ve işlevlerinin anlaşılmasında bize yardımcı olan küçük eser buluntularda bu sebeple değerlendirilmiştir.Yukarıda açıklanan amaç doğrultusunda tezi kapsayan arkeolojik veriler tespit edilerek sınırları belirlenmiştir. Buna göre; Eski Tunç Çağı yapısı, Hitit yapıları, maden atölyesi, depo odaları, yuvarlak silo, istinat duvarı I, Frig Çağı Yapıları Yeni dönem kazılarına açıklık getireceğine inandığımız mimari verileri oluşturmuştur. Ayrıca mimari ve küçük eser buluntuları ile bu yapıların hangi döneme tarihlendiği konusundaki sorulara cevap aranmıştır. Sonuçta, mimari buluntular, Yapı elemanları, mimari teknikleri kendi dönemlerinin özellikleri yansıtmaktadır. Yapıların içinde bulunan buluntularla da hem tarihleme bakımında bize destek teşkil eder hem de yapıların işlevlerini açıklamamıza yardımcı olur.
Özet (Çeviri)
The first excavation in Alaca Höyük was begun in 1907 but it lasted just for fifteen days. The systematic excavations were begun by Remzi Oğuz ARIK in 22 August 1935 at the order of Mustafa Kemal ATATÜRK. This order of Atatürk was the start of first 'national excavation'in Turkey.Alaca Höyük excavations were realized by interruptions between in 1907?2007. And the most recent excavations were continued since 1997 by Aykut ÇINAROĞLU.The basic subject of my thesis 'Architectural findings in the light of the most recent excavations in Alaca Höyük' is architectural buildings found in Alaca Höyük excavations between1997-2007.This thesis aims to reveal which period these architectural findings belong to and to find out their functions.These small findings help us mentioned to evaluate the functions and the period of the architectural buildings.According to the thesis explained above, the archaeological evidence such as Early Bronze Age building, Hittite buildings, metal workshop, storerooms, round silo,retaining wall I,Phrygian Period buildings provide to clear the most recent excavations.It also finds out the answers of the questions about what the dates of architectural buildingsand their small findings.Finally, architectural findings,the elements of the buildings and the technics of architecture reflect the characteristic features of their own period. Small findings of buildings help to understand us what the dates and also their functions are.