Psikiyatri polikliniğine başvuran hastalarda sosyodemografik özellikler ve yaşam olaylarının tanı ve cinsiyet grupları açısından incelenmesi
The investigation of sociodemographic features and life events in gender and diagnosis groups who applied to a psychiatric outpatient unit
- Tez No: 250155
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER İLBARS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: cinsiyet, yaşam olayları, sosyal destek, ruhsal bozukluklar, gender, life events, social support, mental disorders
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Psikiyatri polikliniğine başvuran hastalarda, sosyodemografik özellikler, algıladıkları çok yönlü sosyal destek düzeyleri, yaşam olayları ve rahatsızlıkla ilişkisinin saptanması ve cinsiyet gruplarının bu değişkenler açısından karşılaştırılması amaçlandığı çalışmaya, araştırmaya alınma ölçütlerini karşılayan 68 erkek ve 115 kadın olmak üzere toplam 183 hasta alınmıştır. Değerlendirmede tanı ve ek tanılar belirlenmiş, çalışmaya alınan hastalarla, anket aracılığıyla kaydedilen sosyo-demografik veriler üzerinde görüşülmüştür. Hastalara sosyodemografik özelliklerini içeren bilgi formları, Yaşam Olayları Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği, Hamilton Anksiyete Ölçeği uygulanarak görüşme yapılmıştır. Çalışmamızda kadınların stresli yaşam olaylarını erkeklere benzer sayıda, ancak olaydan duydukları öznel sıkıntıyı daha yüksek düzeyde bildirdiklerini ve yaşadıkları olayları hastalıkla ilişkili bulma oranlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Ailelerinde şiddet varlığını bildirme kadınlarda daha yüksek oranda saptanmıştır. Çalışmamızda cinsiyet grupları içerinde psikiyatrik tanı ve yaşam olayı açısından yapılan karşılaştırmalarda, tanı grupları arasında bir anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ayrıca bildirilen sosyal destek ve diğer değişkenler arasında bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak ruhsal bozuklukların başlamasında ve hastalık seyrinde önlenebilir risk etkenlerinin saptanması önemlidir. Bu alanda cinsiyet farklılıkları gibi kültürel özellikler dikkate alınarak yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find out the effects of sociodemographic features, perceived social supports and life events on psychopathology. For this purpose the patients, 68 men and 115 women, who has attended to psychiatry outpatient unit and suitable for including criteria were recruited to the study. They gave informed consent for participation. We interviewed with the patients for psychiatric diagnoses and socio-culturel features. Then the data was collected by the means of questionnaire which includes socio-demographic features, Multidimensional Scala of Percieved Social Support (MSPSS), Psychiatric Epidemiology Research Inventory ? life events (PERİ-life events), Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS). The results of the study showed that the women reported stressful life events at a similar quantity as men. But they percieved statistically significantly higher subjective distress and reported higher relationship between life events and their psychiatric disorder according to men. The women reported higher violence in their families. We do not found a statistically significant difference between gender groups according to psychiatric diagnoses and life events, but a significant higher difference about perceived stres in women. As a result, it is important to find out the preventable risk factors in initiating and relapsing the mental disorders. For this, we need the investigations that account the cultural features such as gender.