Kırsal alanda çevre sorunlarına etik yaklaşım: Kırsal çevre etiği
Ethical aprroach to the environmental problems in the rural areas
  1. Tez No: 250212
  2. Yazar: ABDULKADİR MAHMUTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Etik, Çevre Etiği, Kırsal Çevre Etiği, Yerel Yönetimler, Mülkî İdare Âmirliği, Environment, Ethics, Environmental Ethics, Rural Environmental Ethics, Local Administrations, Governorship Office
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Yeryüzünde bulunan bütün canlılarla birlikte insanlık, bugüne kadar eşi görülmemiş düzeyde çevre sorunları ile karşılaşmaktadır. İnsanların sanayileşme, kentleşme, modernleşme gibi etkinlikleri ile başlayan çevre sorunları tarım topraklarına ve kırsal alanlara doğru yayılmıştır.Genel etik ilkelerinin belirli yaşam ve eylem alanlarına uygulanmasıyla birlikte o alanı ahlâkîlik ilkesi ve ahlâk bağlamında yorumlayan özel ve somut bir etik ortaya çıkmaktadır. Etik, kısaca ifade edilirse; felsefenin bir dalı olarak ahlaki sorunlar ve ahlaki yargılar hakkında felsefi düşünme anlamına gelmektedir. Etik felsefenin bulunduğu konumdan da güç alarak yaşamın hemen her alanı ile ilgili düşünmekte ve bunlara ilişkin ortaya bir yargı koyabilme potansiyelini taşımaktadır. Etik felsefenin bir alt dalı olarak yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Etik ve ahlâk, kullandığı çeşitli araçlar ve yöntemler ile insanların tutum ve davranışlarına bir değer biçmektedir.Çevre etiği insanlar ile doğal çevreleri arasındaki ahlaki ilişkilerin sistemli olarak incelenmesi, bir başka anlatımla ahlak kurallarının insanların doğal dünya karşısındaki davranışlarını yönettiğini ya da yönetmesi gerekliliğini öngören, insanların kimlere, nelere karşı sorumlu olduğunu ve bu sorumlulukların haklılığını açıklayan bir kuram olarak tanımlanabilmektedir.Topraklarının çok büyük bir bölümü kırsal alan olarak nitelendirilen Türkiye'de Mülkî idare sisteminin ve yerel yönetimlerin (İl özel idareleri ve Köyler) çevre yönetimi bağlamında önleyici, koruyucu, onarıcı, geliştirici nitelikte görevleri ve sorumlulukları söz konusudur. Merkezi idarenin taşra teşkilâtı ve yerel yönetimlerde görev yapan yöneticilerin çevre sorunlarına yaklaşımları ve etik anlayışları, çevreye ilişkin görevlerin yapılması, yetkilerin kullanılması ve sorumlulukların yerine getirilmesi bakımından anlamlı ve önemlidir.
Özet (Çeviri)
Together with the other living creatures on planet earth, human being has been encountering unexampled level of environmental problems as per date. The environmental problems of human being started with the activities of industrialization and urbanization have widened towards the arable lands and rural areas.Together with application of the general ethical principles to certain social and action areas, particular and concrete ethical rules- which interpret that area in regard to the morality principles and moral values- appear. If the ethic is defined briefly: as a branch of philosophy, ethic means that thinking philosophically about the moral problems and moral judgments. Ethics as a sub-branch of philosophy has become an indispensable elements of life. Ethics and morality appraise conducts and behaviors of people by means of using certain tools and methods.Environmental ethics means to examine systematically the moral relations between human being and natural environment, another words, it envisages that moral principles governs or must govern the conducts of human being against the natural environment and that it can be defined as a theory which explain the justification of responsibility of human being and that what or to whom human being is responsible for.Administrative system and local administration in Turkey, in which vast majority of its lands are qualified as in the rural areas (city administration and villages), have duties and responsibilities with respect to the environmental government as preventive, reparative, protective and developer.