Sınıf öğretmenlerinin duygusal zekâları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki(İstanbul ili Anadolu Yakası Örneği)
Classroom teachers with their organizationa commitment the relationship between emotional intelligence
  1. Tez No: 250344
  2. Yazar: NURİYE DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Öğretmenlerinin Duygusal Zekâları, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Bağlılığın Alt Boyutları, Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılıkları
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin, duygusal zekâları ile örgütsel bağlılıkları arasında ilişki olup olmadığını bazı değişkenlere göre incelemeyi amaçlamaktadır.Betimsel tarama (survey) modeliyle yapılan bu araştırmanın bağımsız değişkenleri cinsiyet, yaş, mesleki deneyim, medeni durum, eğitim düzeyidir.Araştırmanın evrenini, İstanbul İli Anadolu Yakası ilçelerinde görev yapan sınıf öğretmenleri; örneklemini ise Kadıköy, Kartal, Sultanbeyli ilçelerinde resmi ilköğretim okullarında görev yapan 320 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu ve Duygusal Zekâ Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile toplanmıştır.Elde edilen veriler için kullanılan test istatistikleri frekans ve yüzde değerleri, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), normallik dağılımlarını belirlemek amacıyla Kolmogorov-Smirnov Testi ve Levene homojenlik testi ve post-hoc Sheffe (anlamlı farklar) testidir. Tüm istatistiksel hesaplamalarda anlamlılık düzeyi p< 05 olarak kabul edilmiştir.Yapılan istatistiksel analizler sonunda şu bulgular elde edilmiştir:41 ve üstü yaş grubundaki öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin, diğer iki yaş grubundaki öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinden daha yüksek olduğu görülmektedir.19 yıl ve üstü bir süre mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin duygusal zekâ puanlarının, 0?6 yıllık mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin duygusal zekâ puanlarından daha yüksek olduğu görülmektedir.19 ve üstü yıllık mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin duygusal bağlılık düzeylerinin, diğer üç mesleki kıdem grubundaki öğretmenlerin duygusal bağlılık düzeylerinden daha yüksek olduğu, 19 ve üstü yıllık mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin devam bağlılığı düzeylerinin, diğer üç mesleki kıdem grubundaki öğretmenlerin devam bağlılığı düzeylerinden daha yüksek olduğu, Ortalama puanlara bakıldığında; 19 ve üstü yıllık mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin normatif bağlılık düzeylerinin, diğer üç mesleki kıdem grubundaki öğretmenlerin normatif bağlılık düzeylerinden daha yüksektir.Evli öğretmenlerin duygusal zekâ düzeylerinin, bekâr öğretmenlere göre daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Öğretmenlerin ortalama puanlarına bakıldığında; tüm alt boyutlar ve ölçek için bekâr öğretmenlerin bağlılık puanları evli öğretmenlere göre biraz düşük gerçekleşmekle birlikte, bu farklar anlamlı değildir.Öğretmen Lisesi/ Lisans Tamamlama mezunu öğretmenlerin duygusal zekâ düzeylerinin, Eğitim Enstitüsü/ Eğitim Yüksek Okulu mezunu öğretmenlerin duygusal zekâ düzeyinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Öğretmen Lisesi/ Lisans Tamamlama mezunu öğretmenlerin duygusal bağlılık düzeylerinin, diğer fakültelerden mezun öğretmenlerin duygusal bağlılık düzeylerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Öğretmen Lisesi/ Lisans Tamamlama mezunu öğretmenlerin devam bağlılığı düzeylerinin, diğer iki mezuniyet gruplarındaki öğretmenlerin devam bağlılığı düzeylerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Öğretmen Lisesi/ Lisans Tamamlama mezunu öğretmenlerin normatif bağlılık düzeylerinin, diğer üç mezuniyet gruplarındaki öğretmenlerin normatif bağlılık düzeylerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Öğretmen Lisesi/ Lisans Tamamlama mezunu öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin, diğer üç mezuniyet gruplarındaki öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinden daha yüksek çıkmıştır.Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık ölçeği ve alt boyutlarından aldıkları puanlar incelendiğinde öğretmenlerin en yüksek ortalama puanı Duygusal Bağlılık alt boyutundan aldıkları görülmektedir. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri ortalama seviyeye oldukça yakındır.İlköğretim sınıf öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile örgütsel bağlılık ölçeğinin iki alt boyutu arasında 0,001 anlam düzeyinde ve pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur.Sınıf öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile duygusal bağlılık düzeyleri arasında 0,001 anlam düzeyinde pozitif bir ilişki vardır. Buna göre, duygusal zekâ düzeyi yüksek bir sınıf öğretmeninin duygusal bağlılık düzeyi de yüksek olacaktır.Sınıf öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile devam bağlılığı düzeyleri arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.Son olarak, sınıf öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile normatif bağlılık düzeyleri arasında da 0,001 anlam düzeyinde pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur. Buna göre, duygusal zekâ düzeyi yüksek bir sınıf öğretmeninin normatif bağlılık düzeyi de yüksek olacaktır.
Özet (Çeviri)
This research aims to incure whether there is a connection between class teacher's emotional intelligance and organisational connectionsor not. the inquiry is doneaccording to some variablities.The variabilities of this research are gender, age, professional experience, education statue and marital status.The process of this research contains the class teachers in asia side of İstanbul; and the sampling process contains 320 class teachers in Kadıköy, Kartal, Sultanbeyli.The data of research is collected in the Personal İnformation Form, Emotional İntelligance Scale and in the Organisational Dependance Scale.The test statistics used for the data are; independance group t-test, one side variation test, analyse frekans and percantage value test, Kolmogorov-smirnov test, levere homogenity test, and Posthac Sheffe (meaning difference) test.