Ticaret meslek lisesi yöneticilerinin özyeterlilik ve çatışma yönetimi anlayışları arasındaki ilişki'İstanbul ili Anadolu Yakası Örneği'
Relations between the managers' self-sufficiency and conflict management who work for vocational trade high schools
  1. Tez No: 250345
  2. Yazar: HİKMET PARLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, çatışma yönetimi, özyeterlilik
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma; İstanbul ili Anadolu yakası ticaret meslek liselerinde görev yapan yöneticilerin özyeterlilikleri ile çatışma yönetimi arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket 2008-2009 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Anadolu yakasında görev yapan 104 ticaret lisesi yöneticisine uygulanmıştır. Anketten elde edilen verilerin çözümlemesi SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Verilerin güvenilirliğinin test edilmesinde Alfa Katsayısından, örneklem grubunun demografik özelliklerine göre dağılımını belirlemede frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden, örneklem grubunun özyeterlilik ve çatışma düzeylerini belirlemede aritmetik ortalama ve standart sapma istatistiklerinden, yöneticilerin özyeterlilik düzeyleri ile kullandıkları çatışma yönetim stratejisi arasındaki ilişkiyi belirlemede regresyon ve kısmi korelasyon yöntemlerinden, yöneticilerin özyeterlilik düzeyleri ve kullandıklar çatışma stratejisinin demografik özelliklerine bağlı olarak değişimleri ise t-testi ve varyans analizi yöntemleri yardımıyla incelenmiştir.Araştırma sonucunda; yöneticilerin, çatışmayı yönetmede ağırlıklı olarak, bütünleştirme ve uzlaşma stratejisini kullandıkları, kendilerini oldukça yeterli hissettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca; yöneticilerin özyeterlilik algılamaları ve çatışma yönetim stilleri ile yaşları, eğitim düzeyleri, kursa katılma durumları ve kardeş sayıları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmazken, diğer değişkenlerle ilgili anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted for observing relations between the managers' self-sufficiency and conflict management who work for vocational trade high schools in Anatolian side of Istanbul province.Inquiry, formed with the aim of the research, has been applied to 104 trade high school administratives who served in Anatolian side of Istanbul province during the academic year 2008-2009. Analysis of the inquiry statistics have been eventuated in digital environment by using SPSS 15 package programmes. This has been examined with testing the reliability of datas with Alfa factor, clearifying thedistribution of sample group with its demographic qualifications with periodicity and the statistics of percentage restrictive, assessing the level of self sufficency and conflict level of sample group with the statistics of arithmetical average andstandard deviation, identifying relationship between managers' self sufficiency level and their strategy of conflict management with the methods of regression and partial correlation,and changes due to the demographic qualifications of managers' self- sufficency levels and thier conflict strategy with t- test and variance analysis method.At the end of the study, it has been seen that the managers most often use integration and negotiation strategy for conflict management and they find themselves substantially sufficent. Furthermore;it has been detected that there are significant relationships between other variables while there has been no substansive relation between managers' perceptions, conflict management styles with their age, education levels, attendances to courses or number of siblings.Key words : Conflict, conflict management, self-sufficiency.