Reflections upon contemporary Turkish democracy: A Rawlsian perspective
Günümüz Türk demokrasisi üzerine görüşler: Rawls'cu bir perspektif
  1. Tez No: 250481
  2. Yazar: NECİP YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ÖZBUDUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Rawls, hakkaniyet olarak adalet, sosyal liberalizm, sosyal demokrasi, toplumsal sözleşme, Türkiye, demokratikleşme, modernleşme, demokratik pekişme, sosyal adalet, sekülarizm, Kürt meselesi, Rawls, justice as fairness, social liberalism, social democracy, social contract, democracy, Turkey, democratization, modernization, democratic consolidation, social justice, secularism, Kurdish issue
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu tezde, John Rawls'un `hakkaniyet olarak adalet' anlayışı, günümüz Türkiye'sine uygulanmış olup; bu anlayış, Türkiye'nin demokratikleşme sürecini anlamlandırmak için genel bir çerçeve olarak kullanılmıştır. Rawls'un siyasal liberalizminin ve hakkaniyet olarak adalet anlayışının, demokratikleşme literatürü içinde nasıl konumlanabileceği ve daha spesifik olarak Türkiye'nin demokratikleşmesiyle nasıl ilişkilendirilebileceğinin gösterilmesi noktasında; öncelikle, demokratikleşme literatürü ile Rawls'un `anayasal uzlaşma' ve `örtüşen uzlaşma' kavramları karşılaştırılmıştır.Rawls'un bahsettiği, demokratik prosedürler üzerinde bir `anayasal uzlaşma'nın ilk aşamasının (ki bu yalnızca bir modus vivendi'dir), literatürdeki `demokrasiye geçiş' kavramına karşılık geldiği tesbit edilmiştir. Öte yandan, anayasal uzlaşmanın nihai ve sonlandırılmış halinin `minimalist' ve `negatif' demokratik pekişmeye karşılık geldiği; `örtüşen görüş birliği' kavramının ise `maksimalist' ve `pozitif' demokratik pekişmeye karşılık gelmekte olduğu tesbit edilmiştir.Bu kavramları Türkiye ile ilişkilendirdiğimizde; Türkiye'nin demokratik prosedürlere ilişkin bir `anayasal uzlaşma'nın bütün koşullarını yerine getirmede, hem tutumlar hem de davranışlar düzeyinde, bazı eksiklik ve kusurları olduğu söylenebilir. Ne var ki, Türkiye'nin demokratik prosedürler üzerinde asgari bir uzlaşmaya yaklaşmakta olduğu ve Türkiyedeki belli başlı siyasal grupların demokrasiyi benimseme sürecinde oldukları da iddia edilebilir. Türkiye'nin; Rawls'un bahsettiği anlamda bir `anayasal uzlaşma' konusunda muhtemelen `sınır durumu'nda olduğu iddia edilebilir; nitekim Türkiye'nin son yıllardaki Freedom House rating'leri de bu durumu destekler niteliktedir.Türkiye'de uzun vadede Rawls'un bahsettiği anlamda bir `örtüşen uzlaşma'nın gerçekleşebilmesine ilişkin olarak tezde dört temel konu ele alınmıştır: Temel hak ve özgürlükler, sosyal adalet, sekülarizm ve Kürt meselesi. Rawls'un `cehalet perdesi' ve `adaletin iki temel prensibi' kavramlaştırmaları, bu dört meseleye uyarlanmış ve bu kavramlaştırmaların Türkiye ile ilgili olası içerim ve uygulanma yolları tartışılmıştır. Eşitlik, karşılıklılık ve kamusal aklın etkin şekilde kullanılmasının, bu dört mesele üzerinde bir `örtüşen uzlaşma' sağlanmasında oldukça büyük önem arz edeceği belirtilmiştir.Tezde yer alan bir diğer temel ve önemli konu ise, Rawls'ın metinlerinde kanıksanmış ve doğal kabul edilmiş olan sosyo-ekonomik modernleşme meselesidir. Türkiyenin sosyo-ekonomik düzeydeki modernleşme düzeyinin, daha uzun vadede bir demokratik pekişme yaşanabilmesi ile olan ilişkisi değerlendirildiğinde; Türkiye'nin artan milli geliri ve insani kalkınma düzeyinin, Türkiye'de demokratik pekişme için bir avantaj olacağı belirtilmiştir.Artan modernleşme ve gelişme düzeylerinin; bunlar Türkiye'deki Avrupa Birliği süreci ile de desteklenirse, demokratikleşme için uygun bir ortam oluşturacağı; bunun sonucunda ise Rawls'un `siyasal liberalizm'inin Türkiye için daha elverişli ve gerçekleştirilebilir bir olasılık haline gelebileceği iddia edilmiştir. Ayrıca, Türkiye'de ?sosyal adalet?in sağlanması yoluyla -ki bu hem gelirin daha dengeli dağılması hem de mülkiyet sahipliğinin yaygınlaştığı bir demokrasiye geçerlilik kazandırılması ile olabilir- demokratik pekişmenin gerçekleşebilme imkanlarının artacağı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, John Rawls? `justice as fairness? is applied to contemporary Turkey and used as a framework to reflect upon democratization process in Turkey. In order to substantiate how Rawls? political liberalism and justice as fairness are related to democratization process in general, and to Turkish democratization in particular, first, the possible relations between Rawls? conceptualization of `constitutional consensus,? `overlapping consensus,? and the basic concepts in the democratization literature are analyzed.It is argued that the initial stage of `constitutional consensus? on democratic procedures (being only a modus vivendi) corresponds to `democratic transition.? On the other hand, it is argued that the finalized stage of constitutional consensus corresponds to `minimalist? and `negative? democratic consolidation. Finally, it is claimed that `overlapping consensus? corresponds to `maximalist? and `positive? democratic consolidation.When we apply these concepts to the Turkish case, it is seen that Turkey displays certain attitudinal and behavioral deficiencies in terms of meeting all the conditions of a `constitutional consensus? by which democratic procedures would supposedly be secured; however, it is also argued that Turkey is moving closer to a `constitutional consensus? as the major groups in Turkey gradually adhere to these procedures. In this regard, Turkey is depicted as a `borderline? case in terms of meeting the conditions of a `constitutional consensus,? which is also supported by Turkey?s recent Freedom House ratings that denote a borderline situation.With respect to the possibility of forming an `overlapping consensus? in the longer run in Turkey, four major issues are addressed in the study: basic rights and liberties, social justice, secularism, and the Kurdish issue. Rawls? veil of ignorance and two principles of justice are applied to these four issues, and their implications are discussed. It is argued that equality, reciprocity, and the use of public reason would be crucial in terms of forming an overlapping consensus on these issues.Another central issue discussed in the dissertation is the issue of socio-economic modernization that is taken for granted in Rawls? writings, and Turkey?s opportunities for consolidating its democracy in the coming years with reference to socio-economic modernization. Based on the empirical findings of modernization theory, it is argued that Turkey?s rising income and human development levels might serve to facilitate democratic development in Turkey.It is claimed that higher levels of socio-economic development, possibly enhanced by Turkey?s EU-based reforms, might create a more conducive environment for further democratic reforms, as a result of which Rawls? peculiar political liberalism could become gradually more applicable and more likely to be realized in Turkey. It is also argued that a more just distribution of income and wealth, which might possibly be realized through a `property-owning democracy,? would be more conducive to democratic consolidation in Turkey.