Nizâm-ı Devlet Ve Nizâm-ı 'Asker Zımnında Tedbîr-i Cedîd adlı eserin transkripsiyonu ve tenkitli metin neşri
The transcription and criticized text publication of The Work Called As The New Policy For Order Of The State And Military
- Tez No: 250564
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. HALUK KORTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Political Treatises, Ottoman Reform Movements, Strategy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Üzerinde çalışmış olduğumuz el yazması eser bir siyasetname örneğidir. Osmanlı siyaset geleneğinde Siyasetname olarak bilinen eserler bir tür siyaset ve ahlâk kitaplarıdır. Bunların temel amacı devlet yönetimi konusunda yöneticilere yol göstermektir. Bu eserler aynı zamanda topluma hakim olan paradigma hakında bilgi veren birer kültür hazineleridir. Bu eserler Osmanlı Devleti'nde ve toplumunda meydana çıkan bozuklukların sebebini kanun-ı kadime denilen şer-i ve örfi yasaların özüne riayetsizlikten kaynaklandığını söylemişlerdir. Mevcut sistemin bozukluklarından bahsetmesi dolayısıyla Siyasetnamelerin genelinde bir karamsar hava vardır. Bu sebeple Osmanlı toplumuyla ilgili doğru tesbit ve genel çıkarımlarda bulunabilmek için bu karamsar tablolardan ayrı daha geniş bir kaynak taraması yapmak yerinde olacaktır. Ayıca siyasetnamelerde problemlerin tesbiti, nedenleri ve çözümlerine dar anlamda yerel kalıplarla yaklaşılmış, Dünyada yaşanan büyük küresel değişimin olaylara olan global etkileri gözardı edilmiştir. Üzerinde çalışılan bu eserin bir siyasi dönemin bakış açısını yansıtması ve bazı olaylara ışık tutması ve devlet organları tarafından yapılan bazı yanlışlıkların açık bir şekilde dile getirilmesi yönünden tarih çalışmalarına bir kaynaklık oluşturabileceği kanaatindeyiz. Tez çalışmamızın bu anlamda faydalı olmasını diliyoruz.Anahtar Kelimeler : Siyasetname, Osmalı Islahat Hareketleri, Strateji
Özet (Çeviri)
The manuscript work that we have worked on is a sample of a political treatise. Works known as Political Treatises in Ottoman Politics Tradition are a kind of politics and moral books. Basic purpose of them are to guide sultans about government administration. These Works are also cultural treasures that give information about paradigm which is dominant in the society. These books mentioned that disorders that arisen in Ottoman Empire and in the society were sourced from violation of Islamic canon law and traditional law that was called immemorial law. Politics Treatises have a depressed content due to mentioning disorders in the current system. Therefore, it will be appropriate to perform a wider source scan than these depressed tables to make truer and general outcomes. Also, detection of problems and solutions were evaluated in narrow sense in political treatises and global effects of big global changes in the world were failed to notice. We consider that The manuscript work which have been worked on will be able to form a source to history studies in terms of reflecting an aspect of a political era and lightning some events and criticizing some faults made by state organs with a plain language. We hope that our thesis study is to be useful within this sense.