Business failure predictions in Istanbul Stock Exchange
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işletme başarısızlığı tahminleri
  1. Tez No: 250580
  2. Yazar: ONUR TEKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları, Karar Ağaçları, İşletme Başarısızlığı Tahmini, Veri Madenciliği, Artificial Neural Networks, Decision Trees, Business Failure Prediction, Data Mining
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada İMKB pazarlarından seçilmiş şirketlerin verileri kullanılarak işletme başarısızlığı tahmin modelleri geliştirilmeye çalışılmıştır. Örneklem verisi 27 adet başarısızlığa uğramış şirket ile onlarla eşlenmiş 27 adet faaliyetlerine devam eden şirketin seçilmiş onar adet mali oranından oluşmaktadır. Çalışmada iki adet parametrik olmayan sınıflandırma yöntemi kullanılmıştır: Yapay Sinir Ağları (YSA) ve Karar Ağaçları. Sınıflandırma sonuçları alıştırma örnekleminin sınıflandırmasında modellerin dengede olduğunu göstermektedir, ancak YSA modeli test örnekleminin sınıflandırmasında karar ağacı modeline üstün gelmiştir. Ayrıca, YSA ve Karar Ağacı gibi veri madenciliği tekniklerinin kompleks ve lineer olmayan ilişkilerin analizindeki potansiyel faydaları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop business failure prediction models using the data of selected firms from ISE markets. The sample data comprise ten selected financial ratios for 27 non-going concerns (failed businesses) and paired 27 going concerns. Two non-parametric classification methods are used in the study: Artificial Neural Networks (ANN) and Decision Trees. The classification results show that there is equilibrium in the classification of the training samples by the models, but ANN model outperform the decision tree model in the classification of the testing samples. Further, the potential usefulness of ANN and Decision Tree type data mining techniques in the analysis of complex and non-linear relationships are observed.