Mali başarısızlık tahminlerinde matematiksel programlama uygulamaları
Mathematical programming techniques on corporate failure predictions
- Tez No: 172750
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARGUN KARACABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel programlama, doğrusal programlama, matematiksel modelleme, sınıflandırma, diskriminant analizi, işletme başarısızlığı, iflas öngörüsü, kesme düzlemi algoritması. 137, Mathematical programming, linear programming, mathematical modelling, classification, discriminant analysis, corporate failure, bankruptcy prediction, cutting plane algorithm. 138
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET İşletme başarısızlığı öngörü çalışmaları son 40 yıl içerisinde hızlı gelişme göstermiş, finans çalışmaları arasında önemli bir yer almıştır. Dünyanın pek çok ülkesinden akademisyenler, finansal başarısızlık konularında çalışmalar yapmakta, yüksek başarımlı ve kolay uygulanabilir yeni yöntemler geliştirmeyi amaçlamaktadırlar. Bu konunun büyük ilgi görmesinin başlıca nedeni, özellikle durgun ekonomik koşullar ve yüksek enflasyon ortamında yaşanan iflasların toplumu etkileyecek pek çok sosyo-politik etkileri olmasıdır. Başarısızlığın önceden tespiti ve gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik olarak 1940'larda geliştirilen istatistiksel teknikler, zaman içerisinde gelişme göstermiştir. Günümüzde finansal başarısızlık, yapay sinir ağlarına kadar uzanan çeşitli birçok metod yardımıyla öngörülmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmalar arasında yer alan matematiksel programlama modelleri bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk amacı, literatürde yer bulmuş istatistiksel ve modern çalışmaların incelenmesi ve matematiksel modelleme çalışmaları arasında yapılacak kıyaslama ile en yüksek performansa sahip modelin belirlenmesidir. Kıyaslanan modeller arasında istatistiksel yönteme de yer verilerek, istatistiksel ve matematiksel modelleme çalışmalarının göreceli öngörü performansları karşılaştırılmıştır. İkinci olarak bu modellerin yanı sıra başarımı artıracak başka bir yöntemin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, bu modelin başarısını artırmak amacıyla hazırlanan bir algoritma uygulamasına da yer verilmiştir. Bütün bu uygulamalar sırasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda hisseleri halka arz edilen, 28'i başarısız (üç ardışık yıl zarar ilan etmiş), 72 'si başarılı olmak üzere toplam 100 adet işletmenin açıklanmış mali tablolarından elde edilen veriler kullanılmıştır. Verilere, sırasıyla, t-testi ve faktör analizi uygulanarak matematiksel modellemede kullanılacak bağımsız değişkenler elde edilmiştir. 136Son olarak, amaç fonksiyonundaki doğru sınıflandırma sayısı ve sapma değerlerinin ağırlıklarının, modelin başarımına etkisini inceleyen araştırmaya yer verilmiştir. Bu tez çalışması kapsamında yapılan araştırmalar sonucunda matematiksel programlama yöntemlerinin mali başarısızlık tahminlerinde daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra sınıflandırma amacıyla kullanılacak modelin kurulum yapısının da performansa etkisi büyüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Over the last 40 years, the topic“business failure prediction”has developed to a major domain in corporate finance. Academicians from many nations has been aiming at developing high skilled and easily applicable methods. The reason why this subject attracts much attention is that, bankruptcies, which occur especialy in stagnant economy and high inflation conditions, result in great socio-economic affects on the whole society. The statistical studies on insolvency prediction started from 1940' s and has been developing rapidly. Until today, many researcher study on corporate bankruptcy, using different techniques ranging from statistical techniques to the developed ones such as artifical neural networks. Mathematical modelling, which is one of the“new age”forecasting techniques, is the subject of this thesis. The first aim of this study is to compare statistical and modern bankruptcy prediciton techniques, and try to find the one with the best prediction performance. Also the relative performance of mathematical models among eachother is under the study of this thesis. The second aim is to develop a new model which can generate better results. Besides, an algorithm is suggested to enhance the success of the model. During these studies, data deduced from the financial statements of İSE (İstanbul Stock Exchange) traded 100 total, 28 failed and 72 nonfailed (stated loss for three consequtive years), firms was used. Independent variables used in the applications is obtained by applying t-test and factor analysis consequently. Lastly, the influence of weights of the variables taking place in objective function, -which are the number of correctly classified firms and the amount of deviation- on the success of model tested end results are presented.