Comparative advantages of Spinoff suppliers: A case study of a Turkish automotive manufacturer
Spinoff (yavru firma) tedarikçilerin karşılaştırmalı avantajları: Bir türk otomotiv imalatçısı üzerinde vaka çalışması
  1. Tez No: 250594
  2. Yazar: BİLGEHAN UZUNCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S.NAZLI WASTİ PAMUKSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Spinoff tedarikçi, evrimsel görüş, rutinlerin aktarılması, örgütsel öğrenme, sosyal sermaye, Spinoff suppliers, evolutionary view, transfer of routines, organizational learning, social capital
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez, evrimsel bir bakış açısı kullanarak, spinoff (yavru firma) tedarikçi firmaları diğer tedarikçi firmalara kıyasla daha avantajlı hale getiren belirli kalıtımsal özelliklerin varlığını incelemiştir. Spinoff tedarikçi firma kavramı, Türkiye'deki en büyük sanayi ve ticari holdinglerinden birine bağlı bir otomotiv şirketinde incelenerek çalışılmıştır. Şirket ismi gizli tutulmuştur.Bu çalışmada ana firmaya ait yönetim süreçleri ve rutinlerin, bir annenin çocuğuna genlerini aktarması gibi, spinoff tedarikçilere aktarılacağı ve bu kalıtımsal yetenekler sonucunda spinoff tedarikçilerin diğer dış tedarikçilere kıyasla daha hızlı öğrenme süreçlerine sahip olacakları görüşü benimsenmiştir. Ayrıca spinoff tedarikçisi firmaları kuran eski ana firma çalışanlarının ana firma ile aralarındaki gayrı resmi ilişkileri sonucunda ana firma kaynaklarına daha kolay erişim sağlayacakları beklenmiştir. Bu doğrultuda spinoff tedarikçi firmaların aynı ana firmaya ürün/hizmet sağlayan diğer tedarikçi firmalara kıyasla daha avantajlı olacakları düşünülmüştür.Yönetim süreçleri ve rutinlerin aktarılması, örgütsel öğrenme, gayrı resmi ilişkiler ve sosyal sermaye, çoklu vaka çalışması yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Toplanan veri nitel olarak analiz edilmiştir.Sonuçlar ana firmadan yönetim süreçleri ve rutinlerin genetik olarak tedarikçilere aktarıldığını ve spinoff tedarikçi firmaların daha etkin örgütsel öğrenme gerçekleştirdiklerini göstermiştir. Aynı zamanda bulgular, ana firmayla gayrı resmi ilişkilerin ana firma kaynaklarına erişim anlamında bir avantaj sağlamadığını da göstermiştir. Ancak satış açısından ana firmaya bağımlılıkları sonucunda spinoff olmayan tedarikçi firmaların da spinoff tedarikçi firmaların sahip olduğu avantajları geliştirebilecekleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Using an evolutionary perspective, this thesis examines the presence of specific genetic features that make spinoff suppliers more advantageous compared to other (non-spinoff) suppliers. The spinoff supplier concept is studied by analyzing the automotive subsidiary of one of the largest industrial and commercial conglomerates in Turkey. The company name is kept confidential.In this study, the idea that managerial processes and routines of the parent firm will pass on to spinoff suppliers (like the transfer of genes from mother to child), and that due to this genetic ability, spinoff suppliers will possess faster organizational learning processes compared to other external suppliers, is adopted. In addition, it is expected that spinoff suppliers? founders, who are former employees of the parent firm, will access the parent?s resources more easily as a result of their informal relations with the parent company. In this regard, it is considered that spinoff supplier companies will be more advantageous compared to other suppliers which provide products/services to the same parent firm.Transfer of managerial processes and routines, organizational learning, informal relations and social capital are examined using a multiple case study method. Data collected is analyzed qualitatively.The results imply that managerial processes and routines genetically pass on from the parent company to suppliers and that spinoff suppliers perform more effective organizational learning. At the same time, the findings also show that informal relations with the parent company do not provide an advantage in terms of access to its resources. However, as a result of the dependence of non-spinoff suppliers to the parent company in sales, it is found that they might develop the advantages that spinoff supplier companies have.