Changes in the settlement pattern in the Çukurova Region (Cilicia) from the Middle Bronze Age to the Late Bronze Age
Çukurova Bölgesi (Kilikya) nde Orta Tunç Çağı döneminden Geç Tunç Çağı zaman dilimine kadar uzanan süreçte yerleşim düzeninde meydana gelen değişiklikler
  1. Tez No: 250642
  2. Yazar: EKİN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GEOFFREY D. SUMMERS, DR. ARDA ARCASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerleşim Düzeni Değişiklikleri, Çukurova (Kilikya), Tunç Çağı, Settlement Pattern Changes, Çukurova (Cilicia), Bronze Age
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çukurova bölgesi (Kilikya), Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin zenginleştirdiği bir alüvyon ovasıdır; kuzey ve batı bölümleri Toros dağ silsilesi ile çevrelenmiş olup, Amanos dağ yapısı, doğusunda yer almaktadır; ve güneyde Bolkar-Aladağ dağ kütlesinin eteğinden, Akdeniz'e kadar uzanmaktadır. Bu nedenle, bölge Anadolu'dan çeşitli dağ geçiş yolları ve denizden liman kentlerinin dışında, ulaşılamayan aykırı bir yapıya sahiptir. Bu tezin araştırma konusu, bölgede yapılmış olan arkeolojik yüzey araştırmalarının incelenerek, Çukurova Bölgesi'nin Orta Tunç Çağı'ndan (M.Ö. 1900-1650), Geç Tunç Çağı (M.Ö. 1200) döneminin sonuna kadar devam eden süreçte yerleşim düzeninde meydana gelen değişikliklerin, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kullanılarak değerlendirmesini yapmaktır. Bahsi geçen zaman aralıklarındaki yerleşim dağılım modelini incelemek amacı ile, eski ve yeni arkeolojik yüzey araştırmalarının sonuçları birleştirerek hazırlanan veri tabanınında, belirli kıstaslar kullanılarak yoğunluk ve uzaklık analizleri yapılmıştır. Geç Tunç Çağı'nda, Hitit İmparatorluğu'nun bölge üzerinde yürütmüş olduğu politikasının sonucunda, yerleşim dağılımı üzerinde bir etkisi olduğuna dair var olan teoriler değerlendirmeye alınmış ve bu analizlerin doğrultusunda yeni öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Çukurova Region (Cilicia) is an alluvial plain enriched by the rivers of Seyhan and Ceyhan, surrounded by the Taurus mountain range in the North and West and the Amanos Mountains in the east; and stretching from the skirts of the Bolkar-Aladağ massif to Mediterranean Sea at its southern most extension. The region is thus an inaccessible marginal zone except only reachable through several mountains passes from the Anatolian Plateau or from the sea through the harbour towns. The research subject of this thesis is to evaluate the region and the changes in the settlement pattern, covering the time period from the Middle Bronze Age (ca. 1900-1650 B.C.) to the end of Late Bronze Age (ca. 1200 B.C.) by using Geographical Information Systems (GIS) to analyse archaeological survey data. Data sets are collected from old and recent archaeological surveys and spatially analysed under a set of parameters (density and proximity) in order to define the habitation patterns throughout the mentioned time periods. An effort was made to challenge the theory that settlement pattern changes were resulted from the impact of the Imperial Hittite policy in the LBA, and some alternative suggestions are presented.